NavMenu

Novi Sad priželjkuje civilni međunarodni aerodrom i putničke avione već 2021.

Izvor: RTV Sreda, 17.07.2019. 12:49
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Posle Kraljeva, i Novi Sad priželjkuje da se uskoro pohvali civilnim međunarodnim aerodromom, i to na Čeneju.

Iako do realizacije predstoji mnogo posla, nade su da će do 2021. godine, kada Srpska Atina postane evropski centar kulture, možda i prvi putnički avioni sleteti u tu vazdušnu luku.

Neće džambo-džetovi, ali da na aerodrom "Čenej" sleću mali putnički avioni, sasvim je realna slika, koja je sve bliže realizaciji. Uskoro će se na ranom javnom uvidu naći Plan detaljne regulacije te vazdušne luke, a nakon toga, izvesno je da će i u skupštinsku proceduru.

- Aerodrom je predviđen kategorije 3c, to podrazumeva avione do 100 putničkih mesta. I uz to, naravno, zadržava se i sportski deo aerodroma. Aerodrom može da se realizuje u više faza, gde podrazumeva i sve one ostale prateće elemente kao što su eventualno hotelski smeštaj, i tako dalje - kazao je Dušan Miladinović, direktor.

Na čenejskom aerodromu, trenutno se nalaze prostorije Aero kluba Novi Sad, koji je već započeo pripremu za pretvaranje sportske u međunarodnu vazdušnu luku, i izgradio kancelarije za carinu i policiju. S obzirom na to da je Novi Sad univerzitetski, sajamski, festivalski i turistički centar, a 2021. i centar evropske kulture, izgradnja civilnog aerdroma, logičan je potez, kažu u Aero klubu.

- Aeroklub je uzeo organizacioni deo da uradimo jednu dobru pripremu, da sve strukture shvate da nama aerodrom treba. Aeroklub će i dalje postojati na ovim prostorima ovde, koristiće travnatu pistu, a sa desne strane će biti novi terminali, nove zgrade, po projektu, koje će koristiti putnici, putnički aerodrom - saopštio je Dragoljub Samardžić, predsednik Aero-kluba Novi Sad.

A piloti pričaju da je čenejski aerodrom jedan od najlepših na Ex-Yu prostorima, zbog svog položaja, ali i uslova za rad.

Sa Čeneja do Istanbula, Soluna ili Dubrovnika, zašto da ne? Plan je da na pistu koja će biti duga 1.760 metara sleću avioni niskobudžetnih aviokompanija, kao i turistički i poslovni čarter letovi.




(U vezi sa prenetim sa navedenog izvora, eKapija želi da primeti da, osim što su i Surčinski i Batajnički aerodrom veoma blizu Novog Sada, pa se može smatrati da opslužuju i taj grad gotovo koliko i Beograd, niskobudžetne aviokompanije ne koriste avione sa manje od 100 sedišta, a da ni njihova upotreba za turističke čarter letove nije uobičajena.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.