Izvor: Beoinfo | Sreda, 17.07.2019.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do kraja 2019. izrada glavnog projekta nove zgrade Istorijskog arhiva Beograda - Rekonstrukcija u toku

(Foto: Beoinfo)
Završni radovi na rekonstrukciji i opremanju dva depoa Istorijskog arhiva Beograda su u toku. Obišli su ih predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i predsednik Upravnog odbora Istorijskog arhiva Beograda Mileta Radojević.

Nikodijević je precizirao da je u toku rekonstrukcija dva depoa ukupne površine 2.400 m2, u kojima je smešteno 2.816 fondova, odnosno 13.970 metara arhivske građe.

– Grad Beograd je obezbedio 144 miliona dinara, a stručni timovi su odredili neophodne radove kako bi Istorijski arhiv tu neprocenjivu građu čuvao na adekvatan način. Svi radovi se izvode po najvišim standardima koji će u depoima obezbediti sve neophodne mikroklimatske, hemijsko-biološke i fizičke uslove. Takođe je urađen i jedan od najsavremenijih sistema za protivpožarnu zaštitu, što je jako važno za adekvatno čuvanje – rekao je Nikodijević.

Podsetio je da se na tom mestu nalazi neprocenjiva kulturno-istorijska građa, uključujući i dokumenta iz 16. veka, matične knjige, arhive sudova, uprave grada i privrednih subjekata.

– Osim adekvatnog čuvanja, u postupku je i proces digitalizacije arhivske građe, kako bi što veći broj dokumenata bio dostupan građanima. Do sada je urađena digitalizacija 497 crkvenih matičnih knjiga, što je izuzetan izvor podataka o rođenim, krštenim i venčanim ljudima u poslednja dva veka, uključujući pravoslavnu i katoličku crkvu, kao i Jevrejsku opštinu. Takođe je neophodna digitalizacija i dokumenata privrednih subjekata, posebno onih preduzeća koja su u stečaju ili više ne postoje, kako bi ljudi na što lakši način mogli da rešavaju svoj radni odnos – naglasio je Nikola Nikodijević.

Najavio je izradu projekta za izgradnju još jedne zgrade Istorijskog arhiva Beograda, koja je, prema njegovim rečima, neophodna za adekvatan smeštaj arhivske građe. Precizirao je da bi se novi objekat nalazio do postojećeg i obećao podršku Grada Beograda i u tom projektu.

Direktor Arhiva Dragan Gačić istakao je da, bez obzira na radove, rad sa strankama nije prekidan i da je u periodu januar–jun obrađeno 4.000 zahteva. Polovina zahteva tiče se tehničke dokumentacije, a druga polovina se odnosi na regulisanje radnih odnosa.

- U pripremi je digitalizacija dokumenata firmi za koje se podnosi najviše zahteva, i u dogovoru sa PIO fondom oni će biti dostupni građanima preko ove ustanove, što bi, značajno olakšalo posao - istakao je Gačić.

Najavio je do kraja godine izradu glavnog projekta nove zgrade arhiva, za koju je precizirao da bi njen prizemni deo bio posvećen samo radu sa strankama, a gornje etaže za smeštaj arhivske građe.

Završetak rekonstrukcije deopa, koja uključuje izgradnju stabilnog sistema zaštite od požara, novi sistem klimatizacije i grejanja, kao i adekvatnu LED rasvetu, predviđen je do 25. avgusta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.