NavMenu

Kragujevac ulaže u energetsku efikasnost - Rekonstrukcija javne rasvete i sistema za grejanje i zamena stolarije na javnim objektima

Izvor: eKapija Sreda, 17.07.2019. 09:16
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Gradsko veće Kragujevca utvrdilo je predlog kojim je predviđeno pokretanje postupka za realizaciju javno privatnog partnerstva radi povećanja energetske efikasnosti u javnim objektima i sistemu javnog osvetljenja grada Kragujevca.

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu grada, posle uvida u podatke o energetskim performansama javnih objekata i sistema koji su se istakli kao najveći potrošači energije, preliminarna analiza ukazala je na konkretne mere za optimalan rezultat, ne samo u delu enrgetske efikasnosti, nego i uštedama u budžetu.

Predloženo je da projekat obuhvati rekonstrukciju i racionalizaciju zastarelog sistema javnog osvetljenja kroz ugradnju novih efikasnijih LED svetiljki, što će povećati enegetsku efikasnost za najmanje 72%. Zamenom i modernizacijom biće obuhvaćeno 24.899 svetiljki, čiji su izvori svetlosti živa i natrijum visokog pritiska i koje sada godišnje troše oko 117 miliona dinara bez PDV.

Projektom će biti obuhvaćena i rekonstrukcija sistema proizvodnje toplotne energije za potrebe grejanja šest javnih objekata: pet osnovnih škola - Živadnika Divac u Stanovu, Miloje Simović u Dragobraći, Sreten Mladenović u Desimirovcu, Natalija Nana Nedeljković u Grošnici, "ragiša Mihajlović u Stanovu - i vrtić Cvenkapa u naselju Bubanj. Oni trenutno koriste neekološko i skupo gorivo – lako lož ulje i ugalj. Procena je da bi ugradnjom efikasnih generatora toplote, koji bi kao energent koristili prirodan gas, energetska efikasnost bila veća za najmanje 15%.

Pored toga, projektom je planirana i zamena dotrajale spoljašnje drvene stolarije, na pet javnih objekata, tri osnovne škole u Stanovu, Desimirovcu i Dragobraći, vrtiću "Cvenkapa" i zgradi Graske uprave. Osim povećane funkcionalnosti, estetike objekta i komfora, ova mera će smanjiti potrošnju toplotne energije za najmanje 12%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.