NavMenu

Brend Pepetuška "made in BiH" - Ručno rađene lutkice za sve generacije

Izvor: eKapija+ Utorak, 16.07.2019. 16:28
Komentari
Podeli
Arnela Horman i Maja GerinArnela Horman i Maja Gerin
Devojčice i lutke imaju tajnu vezu, a kada postanu devojke i žene one su im prva asocijacija na detinjstvo. I dan danas, kada se pomene reč lutka, svima nama je pred očima globalno popularna i poznata Barbika.

Želeći da odu korak dalje i da svojim devojčicama daruju jedinstvene i unikatne lutke koje će pamtiti do kraja života dve drugarice, danas poslovne saradnice, počele su da razvijaju brend Pepetuška.

Ono što je bila trenutna ideja preraslo je u proizvodnju presonalizovanih lutkica.

- Ideja o Pepetuškama je nastala kada sam postala mama. U želji da poklonim svojoj kćerki najlepšu originalnu dugokosu lutkicu rodila se ideja da istu ne tražim na policama u trgovinama, već da je pokušam napraviti i sašiti odeću za nju po svojim željama. Bila je predivna, rodila se ljubav na prvi pogled, pa je tako nastala druga lutkica za bratanicu, pa za kumče... Tako je sve nekako krenulo, ne sluteći da će jednog dana to biti moj životni poziv i posao - kaže za eKapiju Maja Gerin, idejni tvorac ovog brenda iz Sarajeva.

Zanimljivi naziv je, takođe, došao spontano.

- Morali smo osmisliti naziv brenda, hteli smo nešto lepo, "pepo" kako kaže moja ćerkica Naja, zvučno, lako pamtljivo i originalno - objašnjava Gerin.

Malo kasnije u оvu priču ulazi i njena dugogodišnja prijateljica Arnela Horman.

- Privatno smo prijateljice punih 20 godina, više od pola života. Ta veza postala je još jača, kada smo u razmaku od 15 dana, obe rodile devojčice, koje su danas, takođe, najbolje drugarice. Profesionalno, Maja iza sebe ima 17 godina rada kao menadžer prodaje, a na njen kreativni senzibilitet bitno je uticala i umetnička škola. Nije čudno da je priča o Pepetuškama krenula upravo od nje. Ja sam po struci diplomirani ekonomista, nešto kasnije sam se pridružila Pepetuškama, nakon višegodišnjeg iskustva u brend menadžmentu i radu u velikim korporacijama. Nismo ni slutile da će nas život spojiti i profesionalno. Veliki nam je izazov i predivna prilika, da nakon stečenog dotadašnjeg iskustva, budemo sami kreatori i menadžeri vlastitog branda - ističe Horman.

Korak po korak do najepših Pepetuški

Kako nam priča Gerin, najveći fokus je bio usavršavanje modela lutke.

- Kako je vreme prolazilo, one su postajale sve lepše. Pepetuške su za vrlo kratko vreme postale vrlo popularne, tako da je sada pravi trenutak za širenje asortimana. Osim lutkica u ponudi imamo i platnene Pepetuška ruksačiće, koji se mogu bojiti flomasterima za tekstil. U planu imamo još puno toga, ali čekamo dobre prilike.

Horman pojašnjava da se proces nastanka jedne lutke sastoji iz više faza. Ona dodaje da se radi o ručnorađenim lutkicama, i da zbog toga imaju posebnu vrednost i iziskuju dosta vremena za samu izradu.

- Maja i ja smo još prilično uključene u sam proces, a za našu Pepetuška garderobicu je zaslužna naša teta Halima, naša čarobnica, koja sve naše ideje pretvori u delo.

Za potrebni repromaterijal se, kako kažu, snalaze kako znaju i umeju, a radi se uglavnom o domaćim dobavljačima.

- Inspiraciju nalazimo u svakodnevnom životu, situacijama, pozitivnim ljudima koji nas okružuju i porodici. Osluškujemo i stalno istražujemo, u nastojanju da sve što je vezano za Pepetušku bude originalno i simpatično - ističe Horman.

Ona kaže da teško da mogu da izdvoje najdraže lutkice.

- Svaka naša lutkica je rađena sa puno ljubavi i mašte. Trudimo se tu emociju preneti na svaku lutkicu koja izađe iz naše radionice. Ako baš moramo izdvojiti najdraže, to su onda definitivno lutkice koje smo pravili za naše devojčice, Pepetuške Naja i Mona.

Želje i planovi

U promociji brenda i ukupnom razvoju posebno mesto zauzimaju društvene mreže čiju su moć, kako kažu, maksimalno iskoristile.

- To nam je uveliko olakšalo i ubrzalo sve. Društvene mreže su najjači alat, naročito za nove brendove koji tek počinju i žele da plasiraju svoje proizvode - poručuje Gerin.

Horman navodi da pokretanje biznisa podrazumeva puno prepreka, ali ako se o njima razmišlja, onda se neće ni krenuti u vode poduzetništva, naročito ne u našoj državi.

- Najveći korak je ustvari onaj prvi - usuditi se. Nailazite na milion prepreka, rešavate ih jednu po jednu. Istrajnost, ljubav i vjera u ono što radite su vaša najveća i ponekad jedina pokretačka snaga. Uglavnom, vrlo je izazovno, ali svakako je moguće razvijati biznis u BiH - kaže Horman.

Jedna od najvećih želja, i kako ističu, logičan sled svih napora jeste otvaranje vlastite prodavnice.

- Naša vizija je da otvorimo čarobni Pepetuška shop, u kojem će deca moći doći, sami zaviriti u Pepetuška ormarić sa garderobom i Pepetuška asesoarima - navodi Gerin.

Ona dodaje da su potražnja i interesovanje veliki. Ističe da je nekada trebalo biti velika ličnost, kao Lepa Brena, pa da imate svoju barbiku.

- Sada možete imati vašu Pepetušku, ručno rađenu lutkicu koja liči na vas, sa vašom bojom kose i očima, u vašim prepoznatljivim odevnim kombinacijama, pa zar to nije "cool"? Pepetuške su otputovale na sve kontinente, a kada smo kod broja, još nismo došli do čarobnog četvorocifrenog, ali otišlo ih je na stotine - ističe Gerin.

Mlade preduzetnice se nadaju da će za deset godina brend Pepetuška biti dio tradicije, kao uspešna i inspirativna priča prepoznatljivih bosanskohercegovačkih lutkica.

Senka Trivić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.