NavMenu

Cazin dobija mini skijalište na lokalitetu Stovrela - Firma Hand export import ulaže 300.000 EUR

Izvor: eKapija Utorak, 16.07.2019. 16:28
Komentari
Podeli
(Foto: Biserka Stojanovic/shutterstock.com)
Po uzoru na mala skijališta kakvih je bogata Slovenija, Unsko-sanski kanton će naredne godine dobiti prvo uređeno mini skijalište, i to na lokalitetu Stovrela u Cazinu.

Lokalna firma Hand export import dobila je zvanično u ponedeljak, 15. jula, koncesiono pravo na 30 godina da na lokalitetu Stovrela uredi skijašku stazu i prateće sadržaje.

Kako je u izjavi za eKapiji rekao direktor ove firme, Muhamed Handanagić, dobijanje koncesije je rezultat višegodišnjeg planiranja ovog projekta. Prethodno je urađena Studija izvodljivosti, a cilj je da se napravi skijalište kapaciteta od 300 do 350 skijaša na stazi, bez pretenzija da rastu kapacitetom. Skijalište Stovrela je na 510 metara nadmorske visine, a visinska razlika od starta do cilja je 110 metara.

- Već smo nabavili potrebnu opremu, ski lift, bejbi lift, topove za osnežavanje. Od momenta od kada smo počeli praćenje ovog lokaliteta do dobijanja koncesije prošlo je šest godina - istakao je Handanagić za eKapiju.

Navodi da je konfiguracija terena pogodna za skijalište, što je i pokazala Studija izvodljivosti, jer je reč o pogodnoj visini, u blizini je šuma kestenova, a već postoji motel sa oko 50 ležajeva i prateći turistički sadržaji koji privlači lokalno stanovništvo.

- Sada nam predstoji izrada projektne dokumentacije i pribavljanje svih dozvola, a očekujem da bi radovi mogli biti gotovi naredne godine - rekao je investitor.

Podsticaje je dobio od Federalnog ministarstva trgovine, a novac za ovu investiciju koja je procenjena na oko 300.000 EUR mogao bi da se dobije i od evropskih fondova, istakao je Handanagić.

Smatra da će se investicija isplatiti.


- Ako ovakvi centri funkcionišu u Sloveniji, poput onih na Krajnjskoj gori na oko 700 metara nadmorske visine, pa ako može i na Kozari, zašto ne bismo uspeli i u Cazinu. Kod ovakvih projekata, presudna je nadmorska visina, ali ima tu još faktora - rekao je Handanagić.

Prilike za investiranje

Unsko-sanski kanton je pre rata imao mini skijalište Duga Luka, ali nije zaživelo, pa je priča stala 1988. godine, pojašanjava Handanagić. Između Bosanskog Petrovca i Drvara takođe postoji lokalitet za skijalište, Oštrelj, međutim nije u funkciji.

- Stovrela su i ranije bila atraktivna, ali nije bilo ambicije da se oživi, zato je pred nama veliki zadatak. Plješevica kod Bihaća je, takođe, atraktivna, ali je reč o većoj nadmorskoj visini, 1.700 metara, što iziskuje ozbiljan poduhvat - zaključio je Handanagić.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.