NavMenu

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske izmešta radioaktivne izvore iz centra Banjaluke u Srbiju - Moguća lokacija Institut Vinča

Izvor: Mondo Utorak, 16.07.2019. 16:25
Komentari
Podeli
(Foto: Marcin Balcerzak/shutterstock.com)
Istrošeni radioaktivni izvori koji se nalaze u objektima bivšeg Čajaveca u centru Banjaluke biće izmešteni, najverovatnije u Srbiju. Nije poznato da li objekat ima ekološku dozvolu, ali zračenje je u dozvoljenim granicama.

Radi se o kalibracionoj laboratoriji Instituta za meriteljstvo BiH, u Ulici Jovana Dučića gdje se nalazi privremeno skladište istrošenih (radioaktivnih) izvora koje više nije u upotrebi, a koje je nastalo gašenjem preduzeća Čajavec - Merno detektorski uređaji. Objekat u kojem se nalazi skladište je u vlasništvu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a deo prostora dat je na korišćenje Institutu za meriteljstvo.

Iako su sva dosadašnja merenja pokazala da je zračenje ovih izvora u dozvoljenim granicama, Mondu je u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite potvrđeno da se vode pregovori sa resornim srpskim ministarstvom o izmeštanju ovog osetljivog materijala. Kako saznaje Mondo, materijal će iz Banjaluke biti premešten u Institut za nuklearne nauke Vinča.

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske smatra da je potrebno pronaći trajno rešenje zbrinjavanja ovog materijala i upravo po tom pitanju zatražilo je podršku Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije kako bi se ostaci iz kalibracione laboratorije zbrinuli na najadekvatniji i po zdravlje stanovništva, najbezbedniji način - kažu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Objašnjeno je da je merenje na ovoj lokaciji urađeno krajem decembra 2017. godine pokazalo da je "ambijentalni ekvivalent doze H*(10) bio u granicama prirodnog pozadinskog zračenja karakterističnog za ovo područje".

U Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine (DRARNS) kažu da je merenje rađeno i u junu ove godine i rezultati su bili isti, ali da je izrada izveštaja još uvek u toku.

Kontrolu radijacijske sigurnosti po licenci DRARNS-a radi Centar za zaštitu od zračenja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, gde su potvrdili rezultate merenja iz decembra 2017. godine.

- Merenja iz oblasti radijacijske sigurnosti obavljamo na zahtev klijenta, koji je i vlasnik izveštaja o merenju. Na lokaciji kalibracione laboratorije Instituta za meriteljstvo Bosne i Hercegovine u nekadašnjem preduzeću Čajavec, nakon provedenog monitoringa radnog mesta izdat je Izveštaj o dozimetrijskoj kontroli. Prilikom merenja, ambijentalni ekvivalent doze H*(10) je bio u granicama prirodnog pozadinskog zračenja karakterističnog za ovo područje - rečeno je iz Centra.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju još uvek nije dobijen odgovor na pitanje da li postoji procena uticaja na životnu sredinu za pomenuti objekat skladišta, a u agenciji DRARNS kažu da im nije poznato da li lokalitet ima ekološku dozvolu u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine u Republici Srpskoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.