Izvor: Glas zapadne Srbije | Ponedeljak, 15.07.2019.| 19:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ovčar Banja raj za ljubitelje planinarenja

Ilustracija (Foto: Kitja Kitja/shutterstock.com)
Da biste se bavili alpinizmom, nije potrebnoo da idete u inostranstvo jer stene za penjanje nalaze se u blizini, u Ovčar Banji.

Instruktor alpinizma iz sportskog kluba Armadilo, Petar Šunderić kaže da je ovo još uvek nedovoljno otkrivena oaza za sve vrste ekstremnih sportova.

- Ovde se nalazi blizu dve stotine penjačkih smerova. Oko 80 kilometara pešačkih i 40 kilometara biciklističkih staza i sve to nam daje mogućnosti da se bavimo raznim aktivnostima, alpinizam je jedan od njih - rekao je Petar.

Ali, početnicima savetuje oprez jer nije svaka stena pogodna za prve alpinističke korake.

- Sa onima koji se penju prvi put idemo na prilagođene terene, koji sa sobom ne nose nikakvu opasnost. Idemo lagano korak, po korak i onda se posle prve avanture svi zaljube u ovaj sport i nastavljaju da se usavršavaju i idu na zahtevnije staz - priča instruktor Šunderić i dodaje da je dobra volja najbitnija.

- Svi koji imaju elana, entuzijazma i dovoljno hrabrsti mogu da se upuste u avanturu zvanu alpinizam. Zadovoljstvo kad osvojite neki vrh ne može da se opiše rečima, već to morate samo da doživite - ističe ovaj iskusni alpinista.

Kosta Mirosavić iako je mlad, već je osvojio prvu stenu u Ovčarsko – kablarskoj klisuri. Adrenalin i lepota alpinizma daju mu motivaciju da nikad ne odustaje.

- U početku nije izgledalo nimalo lako popeti se na stenu, ali odlučio sam da uspem. Svaki dan postavljam nove ciljeve i novu maršutu i uspeh je kad pređem i metar više nego prethodni put - rekao je Kosta.

Da Bog nije štedeo kad je delio prirodne lepote u ovom kraju slažu se i brojni turisti koji u Ovčarsko – kablarsku klisuru dolaze iz svih delova Srbije, ali i iz inostranstva
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.