Izvor: eKapija | Ponedeljak, 15.07.2019.| 17:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Francuska i Srbija potpisale 22 sporazuma o saradnji

Emanuel Makron (Foto: Youtube screenshoot)
Predstavnici Francuske i Srbije potpisali su u ponedeljak, 15. jula 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsednika Srbije i Francuske razmenjeno je pet dokumenata.

Reč je o Izjavi o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između "Beočista energija" i Beogradske elektrane i Ugovoru sa kompanijom NBDA o isporuci raketa "mistral", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Razmenjeni su i Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu.

Te sporazume su u ime Srbije potpisali ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Među potpisanim dokumentima su i Sporazum o saradnji Javnobeležničke komore Srbije i Visokog saveta javnih beležnika Francuske, kao i Pismo o namerama o saradnji Komore javnih izvršetelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske.

Takođe, potpisani su i Sporazum o saradnji između kompanije Schneider Electric i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Sporazum o saradnji kompanije Schneider Electric i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Predstavnici dveju zemalja potpisali su i Sporazum o saradnji u oblasti stripa, Administrativni sporazum u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnog obrazovanja i Administrativni sporazum u oblasti sporta.

Potpisani su i Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnolškog razvoja, Ambasade Francuske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji u borbi protiv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, Sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovno-vaspitnim ustanovama Srbije i Sporazum o donaciji Evofinder.

Dve delegacije potpisale su i Pismo o namerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA, Memorandum o razumevanja između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije "Veolija" i Memorandum o saradnji između RTE (opertora prenosnog sistema Francuske) i EMS AD.

Potpisan je i Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstva i saobraćaja AP Vojvodina u prisustvu Basiadi Wind doo za razvoj vetro-parka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.