Izvor: eKapija | Ponedeljak, 15.07.2019.| 16:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ministar Mali na sastanku sa francuskim kompanijama o gradnji metroa - Radovi od 2020?

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, sastao se sa predstavnicima francuskih kompanija Egis i Alstom. Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, bilo je reči o izgradnji metroa u prestonici.

Konstatovano je da je reč o velikom i važnom projektu, te da će saradnja sa francuskim kompanijama, koje imaju iskustva u tom poslu biti od izuzetnog značaja.

- Nikada nismo bili bliži realizaciji našeg višedecenijskog sna. Beograd će konačno dobiti metro, na ponos i radost svih nas. Zahvaljujući našim francuskim prijateljima sa kojima imamo odličnu saradnju, imaćemo prestonicu koja će biti rame uz rame sa svetskim metropolama - rekao je Mali.

Na sastanku je bilo reči o sledećim koracima i o načinu na koji će se sprovoditi projekat. Istaknuto je da je važno da se proces ubrza, da bi gradnja počela krajem sledeće godine.

- Naše namere sada su na sigurnim, stabilnim nogama i garant su da će beogradski metro biti izgrađen u planiranom roku. O metrou pričamo već dugi niz godina, a pošto su svi preduslovi ispunjeni, stanovnici Beograda i njegovi gosti imaće bolji javni saobraćaj u prestonici - rekao je ministar finansija.

Kompanija Egis nedavno je završila prethodnu studiju opravdanosti, a trenutno se radi na studiji opravdanosti.

Sagovornici su zaključili da obe strane žele da beogradski metro bude uspešan projekat, ali i da će se nastaviti razgovori sa kineskom kompanijom POWERCHINA, sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji, u vezi sa realizacijom projekta Beogradski metro.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.