Izvor: Capital | Ponedeljak, 15.07.2019.| 16:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mostarski Aluminij dobio šest meseci da pronađe rešenje

(Foto: aluminij.ba)
Vlada Federacije BiH donela je odluku o nastavku poslovanja mostarskog Aluminija u okviru finansijske konsolidacije u narednih šest meseci, rekao je predsednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić, dodajući da je odlučeno da će biti zbrinuto svih 900 radnika te kompanije.

- U tom periodu dobili smo prostor za traženje rešenja. Preduzeće može živeti u narednih šest meseci, a da niko neće moći blokirati račune ili pokrenuti stečaj - naglasio je Klepić.

U Aluminiju je danas , 15. jula, održan sastanak predsednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića i ministra finansija FBiH Jelke Miličević sa upravom, Nadzornim odborom i predstavnicima sindikata, na kojem su doneseni zaključci o merama za spasavanje te kompanije.

Na sastanku je formiran Odbor za hitnost, sa Klepićem na čelu, a to telo baviće se merama za spasavanje preduzeća u kome su predstavnici politike, vlasti, preduzeća, radnika, kao i stručnjaci.

- Na osnovu analize, urađene tokom vikenda, donesena je odluka da se pokrene proizvodnja u livnici u kratkom roku. Trenutno se rade analize za anode i elektrolizu. Optimizam zrači iz svih nas i mislim da smo na dobrom putu da Aluminij opet bude stavljen u pogon - rekao je Klepić na konferenciji za novinare posle sastanka.

On je precizirao da se računa koliko treba novca, struje, izvora finansiranja.

- Mislim da ćemo u narednih šest meseci doći do kvalitetnih rešenja - naveo je Klepić.

On je istakao da će radnici biti zbrinjavani u dogovoru sa sindikatima, a prioritet će biti stručnjaci i radnici koji imaju znanja i veštine bez kojih Aluminij ne može početi da radi.

Aluminij je ugasio proizvodnju 11. jula u ponoć zbog nemogućnosti nabavke električne energije i dugovanja od oko 400 miliona KM (200 mil EUR).

Nakon toga usledili su brojni sastanci, ali i protesti radnika ispred HDZ-a BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.