NavMenu

Viber za poslovne ljude - Kako iskoristiti biznis usluge jedne od najvećih digitalnih platformi

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.07.2019. 13:09
Komentari
Podeli
U centralnoj i istočnoj Evropi Viber sarađuje sa više od 100 kompanija iz najrazličitijih oblasti, od restorana brze hrane, preko fitnes centara pa do najvećih marketinških kuća. Na ovoj listi se nalazi više od 30 kompanija iz finansijske industrije.

Većina kompanija sarađuje sa Viberom preko svojih marketinških agencija, dok ostali radije ostvaruju partnerstvo kroz direktnu komunikaciju.

Zarena Kančeva, PR i marketing direktor kompanije Rakuten Viber za Centralnu i Istočnu Evropu ističe da poslednjih godina svedoče velikom interesovanju raznih brendova i kompanija za usluge koje Viber nudi kao i za mogućnosti integracije.

- Objavili smo da otvaramo API interfejs za integraciju sa brendovima koji mogu da doprinesu razvoju korisnim sadržajem i iskoriste mogućnosti naše platforme da pruže našim i njihovim korisnicima bolje iskustvo, i videli smo da je zanimanje poraslo. Rekla bih da je sve više kompanija zainteresovano za ovu vrstu saradnje, a uglavnom su to kompanije iz FinTech i FMCG industrije, pružaoci raznih usluga i brendovi koji su među našim prvim pilot projektima u regionu - ističe Kančeva.
Konstantin KostadinovKonstantin Kostadinov
Konstantin Kostadinov, direktor komercijalnog odeljenja za Centralnu i Istočnu Evropu u kompaniji Rakuten Viber CEE kaže za eKapiju da je, na primer, u BiH viber osvojio više od 90% tržišta, pri čemu su gotovo svi korisnici aktivni bar jednom mesečno.

On dodaje da troškovi Viber kampanje u velikoj meri zavise od opcija koji se traže, od trajanja kampanje, obima saobraćaja za reklamne oglase itd. U tom okviru cene stiker kampanja variraju, takođe, promenljive su i naknade za kampanje koje podrazumevaju angažovanost korisnika, uključujući Chatbot, i na njih utiče npr. broj promotivnih poruka koje klijent planira da iskoristi.

- Ne radimo sa firmama koje reklamiraju duvanske proizvode, sa namenskom industrijom, kao ni sa kompanijama koje nude sadržaje za odrasle. Imamo alate koji nam pomažu da ograničimo pristup sadržajima koji nisu prikladni za sve uzraste, kao što je Age Gate opcija za stiker kampanje, gde korisnik mora da potvrdi da je određenog uzrasta tako što unese datum rođenja. Kada je reč o ličnim podacima, Viber se u potpunosti drži GDPR deklaracije i ne arhivira niti pristupa sadržajima u okviru komunikacije među korisnicima, koja je potpuno šifrovana na obe strane. Chatbot nalozi naših partnera, posebno u EU, moraju da sadrže opciju da korisnik uvek može da pristupi ličnim podacima i izbriše ih kad god to želi - navodi Kostadinov.


Šta treba znati pre odluke o Viber kampanji

Zarena KančevaZarena Kančeva
Kančeva iz Vibera savjetuje da pre nego što neka kompanija počne da se promoviše putem Vibera, trebalo bi da uzme u obzir nekoliko faktora.

- Osnovna odlika naše aplikacije je da u potpunosti poštuje privatnost podataka i bezbednost komunnikacije naših korisnika, pruža im najviši nivo potpune enkripcije i ne čuva sadržaj njihovih prepiski na serverima. Shodno tome, mi ne koristimo iste opcije za targetiranje kao naša konkurencija, tako da su naše mogućnosti targetiranja u potpunosti neintruzivne i znatno manje detaljne, jer ne vodimo evidenciju o korisnicima, niti pratimo podatke na način na koji to Facebook radi. Informacije prikupljamo većinom na osnovu navika korisnika, na osnovu onoga što im se sviđa i što žele da podele kada su u pitanju lični podaci. Dakle, mi ne možemo da ispitamo pozadinu neke osobe u detalje, recimo, da znamo da je to devojka od 15 ili 16 godina, koja živi u gradu i čiji je otac policajac. Naše targetiranje je malo šire, ali možemo sa sigurnošću da kažemo da je nivo poverenja u našu platformu mnogo veći - ističe Kančeva.

Ona navodi da izbor Vibera kao kanala za promociju shvataju vrlo ozbiljno, jer to posmatraju kao ulazak u lični prostor.

- Našu platformu korisnici vide kao nešto što im obezbjeđuje privatnost i koja ima za njih veliko značenje. Koji god brend pristupi našoj platformi, želimo da osiguramo da će komunikacija u njihovim Chatbotovima ili zajednicama, pa i na njihovim reklamama biti smislena i od interesa za korisnike, dok oni, sa druge strane, mogu da očekuju mnogo veće poštovanje i veći angažman među svojom publikom.

Kako kaže, Viber obezbeđuje ogroman potencijal kompanijama za interakciju sa svojim korisnicima i za njihov angažman, ali taj potencijal treba da bude usklađen sa strategijom razvoja brenda i sa strategijom sadržaja koje oglašivači kreiraju za svoje brendove.

Kostadinov objašnjava koji su to koraci koje neka kompanija treba da prođe pre realizacije bilo koje kampanje na Viberu.

- Prvo mora da predstavi svoje ciljeve i ključne pokazatelje učinka, KPIs - key performance indicators. Na osnovu ovih informacija, naš tim za prodaju ili razvoj poslovanja će posavetovati kompaniju ili joj pomoći da donese pravu odluku o različitim modelima stikera i Viber kanalima – da li da otvore nalog na Chatbots ili Communities servisu. Kada naši timovi saznaju za šta se kompanija odlučila, Viber šalje informacije o različitim rejtinzima vezanim za potencijalne kampanje, uključujući i neophodna uputstva za razvoj stikera, API Tech informacije, dokumenta za pristup Communities servisu i tokove procesa. Ključni korak u donošenje odluka je ažurna i blagovremena komunikacija kompanije sa predstavnicima Vibera - navodi Kostadinov.

Koju opciju izabrati?

Harun BavčićHarun Bavčić
Harun Bavčić, voditelj digitalnog odeljenja u agenciji UpTrend Marketing Solution iz Sarajeva smatra da kompanije ili brendovi koji se odluče na oglašavanje putem Vibera bi trebale da budu svesne svih mogućnosti i benefita koje Viber sa sobom nosi, ali isto tako ne bi trebalo da očekuju povrat na tu investiciju tj. povrat od prodaje u kratkom vremenskom periodu.

- Ukoliko se odluče za Viber stiker promociju, moraju znati da će stikeri biti dostupni samo tri meseca za preuzimanje, dok korisnici koji su preuzeli stikere u ta tri meseca imaju iste na svom uređaju i po isteku tog perioda. Viber trenutno ima sledeće biznis solucije, svaka kompanija bi trebalo da odabere opciju shodnu njihovim potrebama: Ads, Communities, Promotional stickers, Ecommerce (uskoro dostupno), Business messages - kaže Bavčić.

Kančeva tvrdi da se ulaganje u Viber kampanje definitivno isplati.

- Viber nudi posebnu uslugu i jedinstvenu priliku, i definitivno je dobra alternativa postojećim digitalnim kanalima, koji se već sada doživljavaju kao tradicionalni. Ono što mi nudimo jeste novi način aktivacije i uključivanja korisnika i u zavisnosti od ciljeva brenda, stvaramo rešenja prilagođena korisnicima koja rezultuju većom vidljivosti brenda, ili koja će doprineti većoj posećenosti klijentovog vebsajta, aplikacije ili bilo kojeg drugog onlajn mesta - kaže Kančeva.

Dodaje da posebno podstiču partnere da razmisle da kreiraju svoje zajednice na Viberu, ali da to podrazumeva dugoročnu posvećenost i otvaranje novog kanala komunikacije gde treba biti veoma dosledan i da treba slušati šta korisnici poručuju kroz sve alate koje Viber nudi.

- Možete da pozovete ljude da daju komentare i da diskutuju o sadržaju koji nudite i da budete veoma kreativni kada je u pitanju sadržaj, a možete čak i da dodate Chatbot, kao i da koristite kombinaciju različitih kanala promocije i komunikacije.

Bavčić kaže da mnoge kompanije ulaze u ovaj vid oglašavanja jako neoprezno, te da često možemo videti kako se neki stikeri negativno komentarišu po socijalnim mrežama, mada ponekad i loši komentari dobro dođu.

- Bilo kako bilo, treba ih izbeći. Zašto ovo kažem? Zato što posebnu pažnju treba posvetiti kreiranju samih stikera, poruka koje se u njima nalaze i same svrhe njihovog korišćenja. Veoma je bitno da su stikeri "iskoristivi", odnosno, da afirmiše svakodnevnu upotrebu kod korisnika. Primer za ovaj slučaj koji bih mogao navesti jeste stiker koji smo mi kreirali za kompaniju Vispak i brend Zlatna džezva a koji je pozivao na radnju – "Gde ćemo na kafu", i sl. Ako je primarna prodaja, onda je moja preporuka da se ide na Viber oglašavanje, ecommerce ili business messages kao opcije, jer itekako mogu biti od koristi - pojašnjava Bavčić.

On navodi da je BiH uz Crnu Goru i Severnu Makedoniju poprilično jeftinija od Slovenije, Hrvatske i Srbije kada je reč o Viber kampanjama.

- Viber stikere mora pratiti i neka kampanja – najčešće digitalna, te obavezno PR podrška, kako bi se upravo ti Viber stikeri predstavili ciljanim skupinama na najbolji mogući način. Kada su ograničenja u pitanju, ne postoje neka veća osim cenovnih. Tako da velike kompanije kada jednom urade stikere, one ih kreiraju jednom, da budu iskoristiva za sva tržišta, i na taj način uštede izradu, ali Viberu plaćaju postavku za svaku zemlju zasebno - kaže on.


Banjaluka sa Viber stikerima

Krajem prošlog meseca Banjaluka je bila prvi grad u BiH koji je dobio svoje Viber stikere.

- Od puštanja u funkciju, 23. juna pa zaključno sa 1. julom, zabeleženo je 26.210 preuzimanja banjalučkih viber stikera. Istovremeno, zabeleženo je 88.089 poruka u kojima je razmenjen neki od naših stikera (kako pojedinačnim konverzacijama, tako i u viber grupama) - rekli su za eKapiju u gradskoj upravi Banjaluke.

Kako nam je rečeno, u martu ove godine upućen je poziv svim zainteresovanim kreativcima sa područja Banjaluke da putem jedinstvenog dizajnerskog rešenja predstave grad u formi Viber stikera.
Izradu stikera i unapređenje postojeće Viber zajednice grada Banjaluke finansijski je podržala kompanija Prointer ITSS.

- Uz Viber stikere, Banjaluka je prva u Republici Srpskoj i BiH – i jedan od prvih gradova u regiji – koji je pokrenuo vlastitu Viber zajednicu – preko koje njeni članovi mogu da dobiju informacije iz prve ruke o važnim lokalnim vestima, događajima i aktivnostima - ističu iz gradske uprave.

Jedna od prvih kompanija u BiH koja je uspostavila saradnju sa Viberom, Raiffeisen Bank, danas nudi uslugu Viber bankarstva.

Potencijal ove digitalne platforme prepoznale su posebno i telekomunikacijske kompanije, pa tako kompanija m:tel osim stikera koristi i druge kanale komunikacije unutar Vibera.

Kostadinov, direktor komercijalnog odeljenja za Centralnu i Istočnu Evropu u kompaniji Rakuten Viber CEE ističe da trenutno sarađuju sa velikim kompanijama koje izdaju platne kartice i sa bankama kako bi korisnicima Vibera omogućili da prave transakcije direktno putem Vibera.

- Takođe sarađujemo sa osiguravajućim kućama da bismo bili u stanju da pružimo trenutne informacije o najboljim opcijama za korisnike, kao i da omogućimo slanje odštetnih zahteva preko Vibera. Uveren sam da će neke od ovih inovacija stići i u BiH narednih mjeseci - navodi Kostadinov.


Viber u brojkama
  • 1 milijarda korisnika širom sveta
  • 7+ miliona interakcija svakih 60 sekundi
  • Prosečni korisnik dnevno otvori 12 puta aplikaciju
  • 30% korisnika dnevno šalje stikere
  • 50% dele video i foto materijale dnevno

Senka Trivić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.