NavMenu

GULAN: Srbija ne koristi 1,5 mlrd USD kapitala uloženog u školovanje poljoprivrednih stručnjaka

Izvor: Agrosmart Ponedeljak, 15.07.2019. 11:04
Komentari
Podeli
Branislav Gulan (Foto: YouTube/screenshot)Branislav Gulan
Srbija ima više od 32.000 nezaposlenih polјoprivrednih stručnjaka. Od toga je 5.513 nezaposlenih agronoma i veterinara. Među njima je 46 doktora nauka i 418 magistara i mastera, govore podaci iz januara 2018. godine.

- Ako uzmemo u obzir to da u proseku na školovanje ovog kadra, od inženjera polјoprivrede do doktora nauka, ode oko 300.000 USD, to znači da Srbija ne koristi više 1,5 mlrd USD kapitala uloženog u obrazovanje tih mladih lјudi - kaže Branislav Gulan, član Naučnog društva ekonomista Srbije, publicista i analitičar.

Dodaje da bi bilo drugačije da se uvede obaveza da na određen broj hektara svako gazdinstvo mora da angažuje po jednog stručnjaka, kao i da se limitira veličina gazdinstva, tj. broj hektara koji mogu da budu u rukama jednog gazde, kao što je u Danskoj ili u nekim drugim zemlјama.

- Povratak zadrugarstvu predstavlјa i najbrži put za ujednačen regionalni razvoj u Srbiji. Mali polјoprivrednici u Srbiji, ukoliko se ne udruže ne da će propasti, nego će nestati. Jedini put za udruživanje i opstanak su zadruge - smatra Gulan.

Smatra i da je potrebno doneti deklaraciju Narodne skupštine Srbije o radikalnom zaokretu ka ra­zvoju sela i polјoprivrede, kao i strateška dokumenta na lokalnom nivou. Takođe, potrebna je snažna materijalna podrška na svim nivoima nadle­žnih in­stitucija, kao i postojanje agrarne banke.

- Potrebno je analizirati stanje prirodnih i lјudskih resursa u selima po opšti­nama, odnosno obaviti mapiranje. Izabrati proizvodne programe prilagođene prirodnim uslo­vima i tradiciji proizvođača, koji su tržišno i izvozno orijentisani. Takođe, važno je intevizirati saradnju sa dijasporom, a predlažemo i formiranje razvojne banke dijaspore - rekao je Gulan.

Dodaje i da je važno besplatno davati građevinsko zemlјište, ili uz što je moguće nižu cenu za ot­po­či­njanje preduzetničkog poduhvata. Naglašava i da bi trebalo podsticati zasnivanje brakova i rađanje de­ce. Osvrnuo se i na iznos subvencija:

- Prosečne subvencije po hektaru u Sloveniji su veće od 500 EUR. U Srbiji one su oko 36 EUR. U tom finansijskom raskoraku se nalazi i uzrok zašto su oni konkurentni, a mi nismo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.