Izvor: eKapija | Ponedeljak, 15.07.2019.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niš dobija multifunkcionalni EXPO centar na 13.500 m2 - Konkurs za idejno rešenje u avgustu

(Foto: Goodluz/shutterstock.com)
Niš bi trebalo da u narednom periodu dobije moderan Expo centar na lokaciji Lozni kalem, kod Niške Banje. Lokacija je vlasništvo Grada Niša i planskim dokumentima upravo je predviđena izgradnja ovakvog objekta, kažu iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj za eKapiju.

- Trenutno se radi na pripremi neophodne projektno-tehničke dokumentacije, a planirano je da objekat bude površine od najmanje 13.500 m2, od čega bi sajamski prostor zauzimao najmanje 8.100 m2. Sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije obezbeđena su iz budžeta Grada Niša u iznosu od 40.600 EUR, dok 30.000 EUR finansira Evropska unija iz programa EU PRO - navode iz Kancelarije.

U ime Grada Niša za ova sredstva konkurisala je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša. Kako navode iz Kancelarije u toku je priprema za urbanističko-arhitektonski konkurs za izbor idejnog rešenja za multifunkcionalni Expo centar.

- Planirano je da konkurs bude raspisan u toku narednog meseca. Tek nakon sprovedenog konkursa i izbora najboljeg idejnog rešenja, moći ćemo detaljnije da govorimo o tome kako će ovaj objekat da izgleda i koje će sadržaje imati za buduće korisnike - kažu iz Kancelarije.

Kompleks koji će se graditi na lokaciji Lozni kalem trebalo bi da pruži podršku ekonomskom razvoju grada kroz nove sadržaje koji će omogućiti organizaciju događaja koje sada nije moguće organizovati u Nišu ili se oni organizuju u neadekvatnim prostorima. Takođe, Expo centar treba da omogući organizaciju raznih kongresnih i sajamskih manifestacija, konferencija, kako nacionalnog tako i međunarodnog karaktera.

- Kompleks će sadržati kongresni i sajmski deo i smatramo da će doprineti razvoju turizma u Niškoj banji i gradu u celini, da će privući nove investicije u oblasti turizma i izgradnje hotela i pratećih sadržaja, ali i pružiti zamajac razvoju privrede Niša i regiona, kroz stvaranje uslova za odgovarajuću prezentaciju, koja će doprineti i razvoju novih tržišta. Očekujemo da, posle sprovedenog konkursa, rešenja koja budemo dobili, budu reprezentativna, jedinstvena i originalna - kažu iz Kancelarije.

Nakon okončanja svih poslova u vezi sa pripremom idejnog rešenja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, Grad Niš krenuće u narednu fazu koja podrazumeva nalaženje izvora finansiranja i izgradnju.

Podsetimo, Grad Niš je doneo odluku da krene i u realizaciju projekta izgradnje multifunkcionalnog objekta za potrebe kulture tzv. "univerzalna dvorana" na Bulevaru Nemanjića. Nakon sprovedenog konkursa izabrano je idejno rešenje na osnovu kojeg će se graditi objekat.

Niš poslednjih godina postaje sve interesantnija turistička destinacija, a u prilog tome govore i podaci o konstantnom povećanju broja turista i noćenja od 2013. godine, kao i o brojnim investicijama u turizam i infrastrukturu. Opširnije o investicijama čitajte u posebnoj vesti.

I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.