NavMenu

Vaskrsnuće bombardovane fabrike - Utva ponovo pravi avione, ali i naoružanje za Jugoimport SDPR

Izvor: Tanjug Nedelja, 14.07.2019. 13:21
Komentari
Podeli
Sova na Sajmu naoružanja 2017. (Foto: Aleksandar Parezanović)Sova na Sajmu naoružanja 2017.
Fabrika Utva u Pančevu posle više od 30 godina samostalno pravi avione, "Sovu" za domaće i inostrano tržište i modifikovanu Utvu 75 za Arape.

Takođe pravi i naoružanje za Jugoimport SDPR koje se stavlja na letelice i borbene sisteme, poput oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš".

Utva planira da započne i proizvodnju bespilotnih letelica, kažu u toj fabrici, koju je posetila ekipa Tanjuga.

Pančevačka Utva, koju je NATO više puta bombardovao 1999. godine, počinje ubrzano da se razvija i krajem godine treba da započne serijsku proizvodnju "Sove", koja je tokom testiranja pokazala bolje performanse od Cesne i Pajpera (Piper), poznatih američkih brendova, ističu u Utvi.

Namena "Sove" je za civilnu upotrebu, ali se može koristiti i kao vojni avion pošto uz odgovarajuću opremu može da nosi i naoružanje. Taj četvorosed se koristi, pre svega, za obuku civilnih i vojnih pilota, aero i foto snimanje, na primer za nadgledanje granice i terena, praćenje kvaliteta vazduha posebnim uređajima, kao i u turističke svrhe, rekao je Tanjugu rukovodilac razvoja i projektovanja u Utvi Aleksandar Petrović.

Kaže da Utva ima i sektor koji se bavi proizvodnjom naoružanja i vojne opreme za Jugoimport, vlasnika fabrike od februara 2017. godine sa oko 97% udela.

Tako je, navodi Petrović, upravo Utva u saradnji sa Vojnotehničkim institutom proizvela naoružanje za nove Erbasove helikoptere H145M koji se sada isporučuju Srbiji. Od devet helikoptera H-145M koje Srbija nabavlja od Erbasa (Airbus), pet je za vojsku, a četiri za policiju.

- Deo Utve bavi se proizvodnjom naoružanja i vojne opreme, za potrebe našeg vlasnika Jugoimporta, izrađujemo proizvode koji se kasnije mogu montirati na ostale borbene sisteme, kao što su Miloš, Lazar i drugi - rekao je Petrović. Jugoimport je do sada uložio ukupno više od pet miliona evra u proizvodne pogone Utve.

Utva avio-industrija je u junu potpisala ugovor vredan 1,26 mil EUR za proizvodnju aviona, remont i poslove na razvoju novog aviona za potrebe kompanije Smart link iz Dubaija, a Petrović ističe da je realizacija već počela i da će letelice biti isporučene krajem 2019. ili početkom 2020. Ugovori se odnose na proizvodnju modernizovanih aviona dvoseda tipa Utva 75 i to dve letelice, ali je ostavljena mogućnost u ugovoru da se taj broj kasnije poveća, naveo je Petrović.

- Potpisali smo ugovore o proizvodnji aviona i davanju drugih vazduhoplovnih usluga kompaniji iz Dubaia. Utva 75 kao dobar i pouzdan avion, na kome je nastala i Sova, biće iskorišćen kao baza za novi avion -

Avion je osnovne namene za selekciju i obuku pilota, kao i za foto snimanje iz vazduha, dodao je Petrović.

"Sova" je, takođe, modernizovan avion Utva 75 i trenutno je jedan od glavnih aduta Utve. Reč je o luksuznom četvorosedu koji je u fazi sertifikacionih letnih ispitivanja i fabrika se već sprema za početak serijske proizvodnje.

- Avion se pokazao dosta dobro, a u nekim performansama i bolji nego matični avion. Potencijalni kupci su privatna lica, škole letenja i aeroklubovi. Sertifikacija nam dozvoljava da nudimo avion po celom svetu. Imamo interesenata iz zapadnih zemalja, EU, Amerike, ali i istočnih ili afričkih zemalja - kaže sagovornik Tanjuga.

Petrović dodaje da će godišnja proizvodnja u početku biti skromna, ali da će posle prve ili druge godine moći da izađu svim zahtevima tržišta.

- Očekivana cena Sove je od oko 250.000 do 300.000 USD, u zavisnosti od opreme - dodao je Petrović.

Pilot Utve koji testira "Sovu", Zoran Španović, kaže da je avion perfektan i veoma konkurentan.

- Imam dosta iskustva i na Cesni 172 i Pajperu 28 i na oko 40 tipova aviona. Sova ima sve uslove da se koristi ne samo u Srbiji već i u Evropi za osnovnu obuku, instrumentalno i noćno letenje. Ima savremenu elektroniku, pojačan motor i performanse, po mom mišljenju, bolje od Cesne i od Pajpera - rekao je Španović Tanjugu nakon leta.

Ističe da je "Sova", takođe, modernizovana verzija Utve 75, pošto su bila prihvaćena sva poboljšanja koje su predložili piloti, "tako da je sada idealna po pitanju osvetljenosti, preglednosti i uslova za obuku noćnog letenja - bukvalno fantastičan avion".

Kaže da je avion veoma udoban, sa velikom kabinom, kao i klima uređajem, što nemaju još ni Cesna ni Pajper. - Pričali smo eventualno da se u nekoj varijanti uvede i autopilot, pošto nije više toliko skup - dodao je on.


"Sova" je jednomotorni avion, niskokrilac, opremljen jednim četvorocilindricnim motorom sa vazdušnim hlađenjem i ''constant speed'' elisom. Masa praznog aviona je 750 kg, dužina aviona 7,11 metara, razmak krila 9,8 metara, a visina 3,14 metara. Maksimalna horizontalna brzina aviona je 230 km na sat, snaga 210 KS, a istrajnost aviona pri ekonomskoj brzini 4,2 sata.

Kada je reč o razvoju bespilotnih letelica, Petrović kaže da je nedavno Utva sklopila sporazum o strateškom partnerstvu sa Mašinskim fakultetom.

- Utva ima ideju da proizvodi bespilotnu letelicu i Mašinski fakultet će nam pomoći da napravimo takmičenje među studentima tehničkih fakulteta u regionu i na osnovu toga ćemo izabrati najbolje rešenje i novčano nagraditi - navodi on.

Kaže da Srbija već ima iskustva u projektovanju i izradi bespilotnih letelica, kao i da je plan Utve da tržištu ponudi i bespilotne letelice, od ultralakih do aviona opšte kategorije.

Utva planira da izradi potpunu novu bespilotnu letelicu savremenog tipa, kakve se sada nude na tržištu, a u nekim segmentima će biti i naprednije.

Dugogodišnji majstor Utve Ljubinko Nedeljkov kaže da trenutno radi krilca i zakrilca za "Sovu".

Priseća se da je Utva pre više decenija bila velika fabrika sa mnogo zaposlenih i dodaje da su stvari krenule na bolje otkada je Jugoimport preuzeo Utvu, pošto je pokrenuto više razvojnih programa.

- Utva je bila bombardovana, a ovo je drugi program posle bombardovanja koji smo izbacili, Lasta i Sova - dodao je Nedeljkov.

Milica Dodić iz Sektora za komercijalne poslove Utve, zadužena za prodaju proizvoda i usluga fabrike, ističe da je veliki uspeh to što je Utva u aprilu učestvovala na najvećem sajmu opšte avijacije u Fridrihshafenu u Nemačkoj, gde je predstavila proizvodni program i mogućnosti.

- Utva posluje sve bolje i bolje. Zahvaljujući integraciji iskusnih inženjera i mladih krećemo se uzlaznom putanjom - kaže ona.

Dodić kaže da je na sajmu u Nemačkoj pokazano najveće interesovanje za "Sovu" i "Lastu" i to uglavnom od potencijalnih kupaca iz Nemačke, Italije, Španije i nekih azijskih zemalja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.