Izvor: eKapija | Nedelja, 14.07.2019.| 17:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završen projekat EMS-a za sigurnije napajanje centralnih delova Beograda - U planu izgradnja još dva podzemna kablovska voda

Ilustracija (Foto: sima/shutterstock.com )
Elektromreža Srbije uspešno je završila značajan projekat izgradnje podzemnog visokonaponskog kablovskog voda od EMS-ove trafostanice Beograd 17 kod Plavog mosta do EPS-ove trafostanice Beograd 23 na Autokomandi, objavljeno je na sajtu EMS-a. Time su stvoreni uslovi za još pouzdanije i sigurnije napajanje centralnih delova grada, uključujući i delove u kojima se realizuju kapitalni infrastrukturni projekti, poput Beograda na vodi. Dužina trase ovog 110 kV kablovskog voda iznosi 3,2 kilometra, a vrednost investicionih ulaganja je oko 2,7 mil EUR.

Iz EMS-a je najavljeno i da uskoro na teritoriji Beograda počinje i izgradnja još dva podzemna kablovska voda.

- Jedan će ići od TS Beograd 23 do TS Beograd 45, u okviru kompleksa Beograd na vodi, i dužina njegove trase će iznositi oko tri kilometra. Drugi će povezivati TS Beograd 45 i TS TETO Novi Beograd i biće dugačak približno 3,6 kilometara. Završetak ta dva projekta planiran je za maj sledeće godine, i uz vod koji smo upravo završili time će definitivno biti obezbeđeno pouzdano snabdevanje delova prestonice u kojima se najviše gradi i gde sledstveno postoji i značajna potreba za izgradnjom i unapređenjem elektroenergetske infrastrukture – rekla je tom prilikom direktorka EMS AD Jelena Matejić.

Takođe, u toku su pripremne aktivnosti za rekonstrukciju postojećeg 110 kV kabla na potezu od TS Beograd 1 na Karaburmi do TS Beograd 6 u blizini Skupštine Srbije, koji je značajan za snabdevanje centra grada. Uz to, Elektromreža Srbije realizuje i planira projekte visokonaponskih kablova i van područja Beograda. U toku je realizacija 110 kV viskonaponskog kabla u Kruševcu čiji se završetak očekuje u novembru 2019. Takođe, sprovode se i pripremne aktivnosti za polaganje viskonaponskog kabla u Novom Sadu, između TS Novi Sad 5 i TS Novi sad 7.

- Ovo je dokaz naših velikih napora na izgradnji i unapređenju visokonaponske kablovske mreže, koja je po Zakonu o energetici od decembra 2014. godine u nadležnosti EMS AD. Kablovi su odlično, ponekad i jedino rešenje za primenu u urbanim okruženjima, a mi i ovoj oblasti svog rada pristupamo odgovorno i efikasno, što je rezultiralo uspešnom realizacijom izgradnje kabla od TS Beograd 17 do TS Beograd 23 – poručila je direktorka EMS AD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.