NavMenu

Odobrena rekordna kazna za Facebook - Zbog kršenja privatnosti platiće 5 mlrd USD

Izvor: Beta/AP Subota, 13.07.2019. 09:49
Komentari
Podeli
Amerčko regulatorno telo odobrilo rekordnu kaznu od 5 mlrd USD kompaniji Facebook.

Američko savezno regulatorno telo odobrilo je rekordnu kaznu od pet milijardi dolara za kompaniju Facebook u okviru istrage o kršenju privatnosti podataka, prenose američki mediji.

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) ispitivala je navode o tome da je politička konsultanstka firma Kembridž analiltika (Cambridge Analytica) na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Fejsbuka.

To je najveća kazna dodeljena jednoj tehnološkoj kompaniji i daleko zasenjuje drugu po redu najveću kaznu od 22 mil USD koju je dobio Google 2012. godine.

Facebook je dobro pripremljen za ovu dugoočekivanu kaznu i ne očekuje se da će mnogo pogoditi duboke džepove ovog medijskog giganta. Međutim, time će kompanija takođe biti opterećena dodatnim restrikcijama i dugim periodom strogog nadzora.

Prema brojnim medijskim izveštajima FTC je juče (u petak, 12. jula 2019.), glasao da se kazni Fejsbuk zbog kršenja privatnosti i zloupotrebe podataka korisnika. Većina medija poziva se na neimenovane osobe upoznate sa tim predmetom. U Komisij se glasalo sa tri glasa za kaznu i dva protiv, a bilo je podeljeno po partijskim linijama - republikanci su glasali za, a demokrate su bile protiv, prenose izveštaji.

Slučaj se sada podnosi civilnom odeljenju Ministarstva pravde za reviziju. Nije poznato koliko će taj proces trajati ali se očekuje da će mera biti odobrena. Za mnoge kompanije kazna od 5 mlrd USD bi predstavljala težak udarac, ali Facebook nije kao većina kompanija. Facebook je imao prihode od gotovo 56 mlrd USD prošle godine, a ove godine analitičari očekuju oko 69 mlrd USD. Kao jednokratni trošak kompanija će moći taj iznos da isključi iz prilagođenih rezultata primanja, podataka o dobiti na koji investitori i finansijski analitičari obraćaju pažnju.


- Ovim se zatvara mračno poglavlje i stavlja iza nas priča sa Kembridž analitikom. Investitori su još bili zabrinuti da kazna neće biti odobrena a sada Vol strit može malo lakše da diše", rekao je Danijel Ajvs, analitičar kompanije Wedbush.

Facebook je odvojio 3 mlrd USD za moguću kaznu, a u aprilu je kompanija saopštila da predviđa da će možda morati da plati do 5 mlrd USD. FTC je počeo istragu protiv kompanije u martu 2018, posle izveštaja da je Kembridž analitika imala pristup podacima destina miliona korisnika te društvene mreže.

Istraga je bila usmerena na to da li je Facebook prekršio sporazum iz 2011. prema kome je bio obavezan da jasno obavesti korisnike i dobije izričit pristanak da deli njihove podatke.

Još se ne zna da li će dodatne mere biti preduzete prema kompaniji kao što je povećan nadzor o zaštiti privatnosti ili da li će biti nekih ličnih posledica za generalnog direktora kompanije Marka Zakerberga, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.