NavMenu

U martu 2020. gradnja luke u Smederevu - Potpisan Sporazum sa EIB od 2,7 mil EUR za projekte u vodnom saobraćaju

Izvor: Tanjug Nedelja, 14.07.2019. 17:16
Komentari
Podeli
(Foto: Ozgur Guvenc/shutterstock.com)
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas (U petak, 12. jula 2019.), sa Evropskom investicionom bankom Sporazum o dodeli 2,7 mil EUR bespovratnih sredstava za projekte u vodnom saobraćaju.

Reč je o grantu za pripremu tri nova projekta: uređenje plovnog puta Save, uvođenje sistema hidro-meteo stanica i uvođenje sistema za upravljanje vodnim saobraćajem iz jednog VTS centra.

Ukupna vrednost tri projekta je blizu 20 mil EUR.

Mihajlović je nakon potpisivanja sporazuma rekla da će ta bespovratna sredstva EIB pomoći da se dobro pripreme projekti koji će biti realizovani u vodnom saobraćaju.

- Potpisali smo grant za nekoliko važnih projekata, ali to nije sve što radimo sa EIB - rekla je Mihajlović.

Naglasila je da se Vlada Srbije pre dve godine strateški opredlilila da razvija vodne koridore, kao i da će Srbija sa EIB realizovati važne projekte u oblasti vodnog saobraćaja vredne 200 mil EUR.

- Razvijamo naravno i drumski, železnički i vazdušni saobraćaj, ali mi se čini da nikada nismo toliko govorili i radili upravo na projektima u vodnom saobraćaju - kaže Mihajlović.

Važno je, kaže, što je država krenula da ulaže u luke, da će luka u Smederevu početi da se radi u martu sledeće godine.

- Danas smo razgovarali i o proširenju kapaciteta u još dve luke. Vodni koridori su bili zapostavljeni prethodnih nekoliko decenija. Jednako kako ulažemo u sve vidove saobraćaja trudićemo se ulagažemo i u vodni saobraćaj - poručila je Mihajlović koja se pre potpisivanja sporazuma sastala sa predstavnicima EIB.

Mihajlović kaže da je na tom sastanku bilo reči i o železnici, putevima, vazdušnom saobraćaju, i ističe dobru saradnju sa EIB naročito u oblasti unfrastrukture.

- Drago mi je što kroz mnogo grantova koje smo potpisivali počinjemo realiziju velikih projekata. Deo važnog projekta koji treba već naredne godine da se realizuje je elektrifikacija pruge od Niša do Dimitrovgrada - rekla je Mihajlović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.