NavMenu

Rim ojačao pravo države da interveniše u privatnom sektoru

Izvor: Tanjug Petak, 12.07.2019. 12:48
Komentari
Podeli
(Foto: Gustavo Frazao/shutterstock.com)
Italija je pojačala svoju tzv. "zlatnu moć", diskreciono pravo države da ima konačnu reč povodom odluka kompanija iz privatnog sektora koje posluju u strateški važnim industrijama, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane izvore u italijanskoj vladi.

U četvrtak uveče (11. jula 2019.), vlada je donela hitnu zakonsku uredbu kako bi ojačala svoje postojeće pravo da interveniše u privatnom sektoru u cilju odbrane nacionalne bezbednosti i drugih nacionalnih interesa.

Britanska agencija navodi da je država povećala svoje nadležnosti nad privatnim sektorom delimično zbog zabrinutosti oko mogućeg učešća kineskih firmi Huawei Technologies i ZTE u razvoju 5G mreže, ali dodaje da se u uredbi ne pominje ime bilo koje kompanije.

Rojters napominje, međutim, da su Sjedinjene Države lobirale u Italiji i kod drugih evropskih saveznika da izbegavaju opremu Huaweia i da budno drže pod nadzorom ZTE, tvrdeći da bi ti dobavljači mogli da predstavljaju bezbednosni rizik. Obe kompanije su snažno negirale svaki takav rizik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.