Izvor: Tanjug | Petak, 12.07.2019.| 11:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uber pokrenuo uslugu prevoza helikopterom u Njujorku

Ilustracija (Foto: ilfaber/shutterstock.com)
Kompanija Uber je uslugu deljenja vožnje podigla na visinu pokrenuvši prevoz putnika helikopterom od centra Menhetna do aerodroma John F Kennedy u Njujorku, izveštava televizija CNN.

Vožnja od Menhetna do tog aerodroma, za koju je automobilom potrebno oko dva sata, sa Uberovim helikopterom trajaće oko osam minuta.

Cena vožnje je 200 USD u jednom pravcu, a usluga će biti dostupna samo klijentima koji su u nagradnim programima Ubera stekli platinasti ili dijamantski status.

Za sada, Uber počinje sa ograničenom flotom helikoptera i brojem letova koji će biti utvrđivan na dnevnom nivou shodno tražnji klijenata.

Helikopteri će poletati i sletati na Menhetnu, južno od ulice Hjuston, do Međunarodnog aerodroma John F Kennedy, radnim danima tokom popodnevnog saobraćajnog špica, navodi CNN.

Usluga prevoza helikopterom je nazvana Uber Copter, a u letelici ima mesta za pet putnika koji mogu sa sobom poneti ručni prtljag, torbu ili torbu za laptop. Međutim, zabrinutost zbog ove usluge je izrazio njujorški gradonačelnik Bil de Blasio nakon jedne fatalne helikopterske nesreće u gradu.

- Mislim da moramo zabraniti letove helikoptera iznad Menhetna - rekao je on.

Uber je ranije najavio planove za deljene vožnje u vazdušnom prevozu putnika, a usluga kojom bi se povezala predgrađa sa gradskim centrima trebalo bi da krene od 2023. godine. Kompanija sarađuje s partnerima na razvoju "letećih automobila" ili malih električnih letelica s vertikalnim poletanjem i sletanjem.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.