NavMenu

Skuplja gajba nego breskva

Izvor: Glas zapadne Srbije Petak, 12.07.2019. 11:23
Komentari
Podeli
(Foto: Nitr/shutterstock.com)
Prvi plodovi breskve i nektarine ovih dana spremaju se za prodaju. Cena za kilogram prve klase je 50 dinara, dok se druga klasa prodaje za 15–20 dinara na kvantašu.

- Ubrao sam oko 500 kilograma breskve i nektarine za prodaju na kvantašu. Grad ih je oštetio dva puta, tako da su plodovi dosta izgubili na kvalitetu, a o ceni da ne pričam. Gajbica plodova košta 150–200 dinara, a ja ambalažu plaćam 65 dinara, dok platim i ulaz na kvantaš šta mi ostaje? Prve klase nemam, ona je 50 dinara, što je takođe veoma niska cena - rekao je za TopPres Dejan Marković.

Marković u svom zasadu ima aktuelne rane sorte breskvu Aleks i nektarinu Mariju Lauru. Ulaganja u proizvodnju ovog voća su velika, zbog grada i oštećenja na plodovima broj hemijskih tretmana se povećao.

- Dosta novca je uloženo da bi došli do ploda, počevši od rezidbe - za jedan hektar treba šest rezačkih dnevnica, potom iznošenje granja. Razređivanje plodova oko 12 dnevnica, hemijski tretmani kojih je bilo više nego inače zbog oštećenja plodova koje smo morali sačuvati od bolesti. Prosek je 70 EUR za jedan tretman a bilo ih je deset. Pored svega toga obrada, đubrenje, branje, transport, a cena plodova katastrofa - ističe Marković.


Kad se sve stavi na papir računica je jasna, ulaganja u proizvodnju i radnu snagu daleko su veća nego zarada od prodaje plodova, čak je i ambalaža skuplja nego plod.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.