NavMenu

Severna Makedonija usvaja Strategiju razvoja energetike do 2040. - U planu investicije u obnovljive izvore energije

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 12.07.2019. 09:52
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Ministarstvo ekonomije Severne Makedonije planira da do kraja 2019. usvoji Strategiju razvoja energetike do 2040. godine, izjavio je Krešnik Bekteši, ministar ekonomije tokom Poslovnog foruma održanog u okviru Samita Zapadnog Balkana u Poznanju 2019. Ministarstvo je, takođe, pripremilo i Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti.

- Do kraja 2019. godine, Severna Makedonija će usvojiti novu Strategiju razvoja energetike do 2040. godine, koja će se zasnivati na pet dimenzija strategije Energetske unije EU (sigurnost, solidarnost i poverenje, potpuno integrisano unutrašnje energetsko tržište, energetska efikasnost, klimatska akcija - dekarbonizacija ekonomije i istraživanja, inovacija i konkurentnost) - rekao je Bekteši, prenosi Balkan Green Energy News.

Ministar je dodao i da očekuje da Nacrt zakona o energetskoj efikasnosti uskoro uđe u proceduru usvajanja. Nacrtom će biti ponuđena nova rešenja kako bi se poboljšala poslovna klima od čega bi najviše koristi trebalo da imaju mala i srednja preduzeća, rekao je Bekteši.

On je istakao da je Severna Makedonija učinila mnogo u energetskom sektoru u vrlo kratkom vremenskom periodu.

- Ovo je još veće postignuće ako se zna da je Severna Makedonija bila u grupi zemalja koje su značajno kasnile u reformama u energetskom sektoru - rekao je ministar, dodajući da je usvajanjem novog Zakona o energetici, u maju 2018. godine, Severna Makedonija postavila dva glavna cilja - podsticanje ulaganja u obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti.


Kako je istakao Bekteši, Zakon o energetici je omogućio i otvaranje tržišta električne energije, nakon čega se 10% povećao broj licenci za trgovinu i snabdevanje električnom energijom.

Tenderi za obnovljive izvore energije

Početkom godine Vlada Severne Makedonije najavila je tendere za izgradnju solarnih elektrana sa ukupnim kapacitetom od 200 MW u februaru, kao i za odobravanje premija za vetropark snage 50 MW do kraja godine.

Bekteši je rekao da je u junu vlada raspisala tender za izgradnju solarnih elektrana kapaciteta 35 MW na državnom zemljištu, u Amzabegovu (Sveti Nikole) sa kapacitetom od 25 MW i u Makedonskom Brodu sa kapacitetom od 10 MW.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.