Izvor: Radio 021 | Četvrtak, 11.07.2019.| 18:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Kamenicu uskoro stižu novi aparati za zračenje

Ilustracija (Foto: shutterstock.com )
Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici uskoro će dobiti dva nova linearna akceleratora i CT simulator za lečenje i zračnu terapiju pacijenata sa najtežim bolestima u Vojvodini.

To su potvrdili ministar zdravlja Zlatibor Lončar i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, koji su posetili Institut u Sremskoj Kamenici, gde su u toku građevinski radovi na proširenju kapaciteta za zračnu terapiju.

Prilikom obilaska radova, Zoran Gojković izjavio je da je ovo najveći projekat koji Pokrajinska vlada i Ministarstvo zdravlja rade zajedno, kao i da će projekat doprineti da se reši ono što nam je najveći problem u zdravstvenom sektoru, a to su liste čekanja za onkološke pacijente.

Nabavkom i instaliranjem najsavremenijih medicinskih aparata, kako je rekao Gojković, Institut za onkologiju u potpunosti će rešiti problem lista čekanja za sve onkološke pacijente na teritoriji Vojvodine, kojima je ovakav vid terapije neophodan.

Ministar Lončar podsetio je da je jedan od glavnih prioriteta Ministarstva zdravlja unapređenje položaja ljudi obolelih od karcionoma.

- Sa dva nova linearna akcelaratora i jednim CT simulatorom, uz prateću opremu i potrebne građevinske radove na rekonstrukciji dela objekta za zračnu terapiju Instituta za onkologiju Vojvodine u vrednosti od 6,6 mil EUR, mi dodatno unapređujemo te već dostignute visoke međunarodne standarde i nastavljamo da obezbeđujemo ujednačen kvalitet radioterapijskih usluga na čitavoj teritoriji naše zemlje - naglasio je Lončar.

Finansiranje radioterapijske opreme za Institut za onkologiju Vojvodine deo je drugog projekta razvoja zdravstva Srbije koji sprovodi Ministarstvo zdravlja, u cilju unapređenja sistema zdravstvene zaštite.

Završetak radova planiran je za šest meseci.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.