Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.07.2019.| 17:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Centar za digitalnu transformaciju PKS raspisao javni poziv za podršku malim i srednjim preduzećima

(Foto: GIZ)
Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije (PKS), u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) i Razvojnom agencijom Srbije (RAS), otvorio je javni poziv za kompanije iz Srbije za prijavu za Program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća (MMSP) za 2019. i 2020.

Kako je saopšteno iz GIZ-a, u okviru ovog programa zainteresovanim kompanijama obezbeđena je stručna podrška serifikovanog digitalnog konsultanta za izradu Ekspertske analize i Strategije digitalizacije, koja je 100%, odnosno 50%, finansirana od strane organizatora programa.

Nakon završetka ove faze programa, preduzeća dobijaju mogućnost da, uz sufinansiranje u visini od 50%, to jest maksimalno do 5.000 EUR, koje obezbeđuje Razvojna agencija Srbije, primene rešenja razvijena u Strategiji.

- Benefiti koje za mala i srednja preduzeća donosi ovaj program su višestruki, ali ako je potrebno da ih definišem u jednoj rečenici, reći ću da je primena digitalizacije u svim oblastima poslovanja realnost i neminovnost i da će one kompanije koje se sada ne uključe u proces digitalne transformacije poslovanja za pet ili šest godina biti u situaciji koju slikovito mogu opisati kao pokušaj da u avgustu ugradite klimu - kaže Vladimir Trkulja, jedan od 40 digitalnih konsultanata koji su u okviru prve faze Programa, koju je CTD sproveo u saradnji sa Privrednom komorom Austrije (WKO), prošao obuku za digitalne konsultanate i sertifikaciju WFI (Accredited certification body of the WKO).

U toku Pilot projekta izrade Ekspertske analize i Strategije digitalizacije, sprovedenog u toku prošle godine, u kome je učestvovalo 40 srpskih kompanija, Trkulja je bio angažovan u dve firme. Jedna od njih je Pekara Ključ doo, koja se bavi proizvodnjom, maloprodajom i velikoprodajom pita od ručno rađenih kora, proja, tradicionalnih kolača i slanih proizvoda.

- Rad na analizi i strategiji smo započeli uvidom u naš način rada, mogućnosti, potrebe i ciljeve. S obzirom na to da smo mala porodična firma od malo više od 10 zaposlenih, do tada smo u organizaciji rada i marketingu veoma malo koristili digitalna sredstva i kanale komunikacije. U toku rada sa konsultantima upoznali smo digitalne alate koji nam daju mogućnost da bolje definišemo potrebe naših klijenata i na njih efikasnije odgovorimo, ubrzamo proces interne komunikacije i organizacije rada, unapredimo vođenja evidencije i analitike i razvijemo eksternu komunikaciju sa klijentima kroz digitalne kanale. Sve to osetno doprinosi unapređenju našeg poslovanja - kaže Ivana Nikolić iz Pekare Ključ.

Javni poziv za kompanije iz Srbije da se prijave za Program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća (MMSP) za 2019. i 2020. će biti otvoren dok postoje obezbeđena sredstva. Zainteresovana preduzeća se za program prijavljuju popunjavanjem online upitnika dostupnog na web sajtu CDT-a (www.ctd.org.rs).

Koristeći osnovne informacije i preferencije kompanija dobijene ovim putem, CDT opredeljuje sertifikovanog konsultanta za rad na Ekspertskoj analizi i Strategiji digitalizacije određenog preduzeća. Centar za digitalnu transformaciju je osnovao PKS, uz podršku GIZ u okviru Srpsko-nemačke razvojne saradnje, a cilj Programa podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća je da se stvori sveobuhvatna podrška koja je malim i srednjim preduzećima potrebna u tom procesu. Očekuje se da će do kraja 2019. godine Ekspertske analize biti završene za 175 preduzeća, dok će Strategiju digitalizacije dobiti 120. U fazi implementacije, podrška će biti obezbeđena za 110 malih i srednjih preduzeća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.