NavMenu

Urbanistički zavod Beograda završio Studiju socijalnog stanovanja Republike Srbije – u pripremi i Studija neprofitnog stanovanja Beograda

Izvor: eKapija Sreda, 09.09.2009. 15:18
Komentari
Podeli

Stručni tim Urbanističkog zavoda Beograda i nevladina organizacija "Program za urbani razvoj", a uz podršku "Palgo centra", "Grupe 484", Kontaktnog biroa grada Beča, "Kompres-a" i Ambasade Austrije u Beogradu izradio je Studiju socijalnog stanovanja Republike Srbije. Studija je završena u aprilu 2009. godine i predstavlja deo Strategije prostornog razvoja Republike Srbije, koju je uradila Agencija za prostorno planiranje Republike Srbije u toku 2008. i 2009. godine.

Studijom je definisan pojam i date preporuke za uspostavljanje politike socijalnog stanovanja Republike Srbije, a njome je obuhvaćena i detaljna analiza i sistematizacija dosadašnjih rezultata u ostvarivanju socijalnog stanovanja u Republici Srbiji od 1990. godine do danas. Deo Studije čini osvrt na dosadašnje iskustvo beogradskog neprofitnog, dostupnog i socijalnog stanovanja i predstavlja uvod u izradu Studije neprofitnog stanovanja Beograda, koja je trenutno u pripremi.

Takođe, Studijom su predstavljena i upoređena iskustva organizacije i finansiranja socijalnog stanovanja zemalja u regionu i dat pregled sistema organizacije u zemljama sa razvijenim praksama socijalnog stanovanja.

Kako je saopšteno iz Urbanističkog zavoda, u procesu izrade Studije socijalnog stanovanja postignuta je saradnja sa nevladinim sektorom, koji se u oblasti socijalnog stanovanja najviše angažovao i postigao značajne rezultate. Urbanistički zavod Beograda i Palgo centar, u saradnji sa Grupom 484, "Kompres-om" i brojnim drugim akterima, tokom 2008. godine preduzeo je niz aktivnosti radi temeljnog upoznavanja sa bečkim modelom socijalnog stanovanja za koji već duže vreme postoji velika zainteresovanost stručne javnosti u Srbiji.

Značaj Studije neprofitnog stanovanja Beograda

Studija neprofitnog stanovanja Beograda predstavljaće polazište i naučno-stručnu osnovu za izradu Studije stanovanja Beograda i potom za donošenje Stambene strategije Beograda.

Kako su objasnili u Urbanističkom zavodu, Grad Beograd nije vodio stambenu politiku, kao ni politiku socijalnog stanovanja. Takođe, naš glavni grad nije transformisao fondove stambene izgradnje, nije formirana stambena agencija, niti su građeni socijalni stanovi u najužem smislu.

Studijom neprofitnog stanovanja biće utvrđeni operativni ciljevi i strateški prioriteti za Grad Beograd.

"Potrebno je da ciljevi i prioriteti budu praćeni realnim i održivim paketom mera sistemske podrške, objektivno sagledanim modalitetima finansiranja, subvencionisanja i kreditiranja socijalnog (neprofitnog) stanovanja i/ili njegovih korisnika", rekli su u Urbanističkom zavodu Beograda.

Kako su objasnili, u novim okolnostima tržišne ekonomije i demokratskog društva, država i javni sektor u celini moraju da preuzmu deo odgovornosti za obezbeđivanje pristupačnog i pristojnog stanovanja onom delu porodica i pojedinaca koji ne mogu da ga sami sebi obezbede iz materijalnih i drugih razloga.

Na takvim projektima neophodan je angažman svih društvenih struktura, a pre svega gradske uprave, neprofitnog i privatnog sektora, koji će u zakonskim okvirima i uz učešće i podršku međunarodnih i evropskih fondova, kroz koordiniran i osmišljen rad i partnerstvo javnog i privatnog sektora obezbediti racionalno određivanje prioriteta i strateško usredsređivanje dovoljnih sredstava da se ti prioriteti i ostvaruju.

"Ne postoji univerzalni model regulacije, svojine, organizacije i finansiranja, kao ni upravljanja i održavanja neprofitnog stanovanja koji je do sada svugde u Evropi i svetu jednako dobro uspevao. Isti ili slični modeli neprofitnog stanovanja davali su i daju sasvim različite rezultate u raznim zemljama, ili lokalnim sredinama. U tom smislu i naš model socijalnog stanovanja mora da uvažava specifične okolnosti i probleme u Beogradu, i stoga se mora ozbiljno istražiti" poručili su iz Urbanističkog zavoda Beograda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.