Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.07.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ovako će izgledati moderna koncertna dvorana u Nišu - Ekološki materijali, dominacija stakla, kafić na krovu i hotel (FOTO)

Budući izgled koncertne dvorane u Nišu
Pobedničko idejno arhitektonsko rešenje za izgradnju nove koncertne dvorane u Nišu izradila je grupa autora: Aleksandar Slaviković i Dejan Miletić iz Beograda.

Koncertna dvorana trebalo bi da bude izgrađena na Bulevaru Nemanjića, u širem centru Niša dijagonalno od gradskog Doma zdravlja i neposredno uz tržni centar Delta u izgradnji (bivši kompleks Niš-ekspresa). Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da se trenutno radi na dobijanju građevinske dozvole i ekproprijaciji zemljišta.

- Dvorana bi bila sva u staklu, jer bi to bio dominantan materijal, a posetioci bi imali pogled iz dvorane na sve delove grada - rekao je gradonačelnik Bulatović i najavio javnu nabavku za izgradnju za 2020. godinu, a opširnije o tome čitajte OVDE.

- Na neposredno okruženje u kome dominiraju modernistčki objekti kao odgovor data je primarna geometrijske forma, spolja svedena, unutar koje se kroz poluprozirni omotač nazire složena i dinamična unutrašnjost. Prizemna i etaža prvog sprata u direktnoj su vezi sa prostorom kretanja i sadržajima kontaktiraju sa okruženjem - navodi se u opisu idejnog rešenja.

Glavni, višenamenski hol predstavlja funkcionalno čvorište objekta i služi prostornoj orijentaciji korisnika, piše u opisu. Ovaj prostor ima posebno mesto jer se koristi za povezivanje svih prostora kulture. Višenamenska velika sala sa 1.850 mesta je pomerena ka severnom delu parcele kao i manja kamerna sala i sala za konferencije. Na taj način je oslobođen prostor orijentisan ka ulici gde su smešteni prostori za izlaganje, spektakle i virtuelne prezentacije. U istoj zoni je i ugostiteljski punkt, kao i ulaz u hotel manjeg kapaciteta. Uz hotelski deo je predviđen restoran sa kuhinjom koja opslužuje i ugostiteljski punkt koji je povezan sa visenamenskim holom.

- Uz veliku višenamensku salu, malu salu i salu za konferencije smešteni su svi prateći sadržaji potrebni za funkcionisanje ove složene tehnološke celine. U ovom, severnom delu, su prostori za izvođače, radionice, depoi, ateljei, sale za vežbanje itd. Ovi prostori su povezani potrebnim vertikalnim i horizontalnim komunikacijama, svi prostori su po vertikali povezani stepenicama i liftovima. Pored liftova za kretanje posetilaca, postoje i tehnički liftovi za izvođače, za tehničko osoblje kao i za transport i dostavu. Svi prostori su prilagođenikretanju osobama sa invaliditetom - stoji u opisu.

Kako se navodi složena tehnologija ove tipologije arhitektonskih objekata usklađena je sa namenom, binski prostori su projektovani u skladu sa potrebom da se u objektu očekuje izvođenje različitih predstava. Unutrašnji prostor je u skladu sa konceptom sveden i u kompozicionom smislu jasno definisan gradacijom osnovnih elemenata koji su prostorno povezani kako po horizontali, tako i po vertikali. Uspostavljena je veza stepeništem između foajea i krovne terase, a na krovnoj terasi je oformljena otvorena scena koja je orijentisana ka centralnom kubusu na kojem su moguće noćne projekcije. Na ovom delu krovne terase je predviđen kafe koji bi dodatno aktivirao ovaj prostor.

- Uređenje slobodnih i zelenih površina oko objekta usklađeno je sa arhitektonskim rešenjem. Broj parking mesta obezbeđen je u skladu sa standardima. Najveći broj parking mesta je predviđen u podzemnoj garaži, dok je autobuse moguće parkirati na severnom delu parcele. U oblikovnom smislu, prostor namenjen parkiranju je uklopljen u parterno rešenje, tako da minimalno utiče na opšti vizuelni utisak - piše u opisu pobedničkog idejnog arhitektonskog rešenja.

Koncepcija konstruktivnog sklopa

Konstrukcija objekata je projektovana u skeletnom sistemu gde dominira konstruktivni raster od 8 metara, u holskim prostorima gde je potrebna veća fleksibilnost rasponi su u poduznom pravcu duplirani, piše u opisu.

- Međuspratne i krovne tavanice su projektovane kao armiranobetonske polumontažne tavanice, na mestima većih raspona tavanice su nadvišene dodavanjem stiropora. Velike raspone premošćavaju čelični rešetkasti nosači. Sale i binski toranj su sa armiranobetonskim nosećim zidovima. Koncept konstrukcije je jednostavan i lako izvodljiv u našim uslovima, što bi svakako uticalo naracionalnost čitavog sklopa - navodi se u opisu.

Sistemi instalacija i energetska efikasnost

Svi instalacioni sistemi i oprema uključujući klima-uređaje smešteni su unutar objekta, a najveći deo je smešten u podzemnim etažama. Kako piše u opisu objekat je zamišljen kao energetski efikasan sistem koji može da koristi obnovljive izvore energije:

- grejanje i klimatizaciju geotermalnom energijom ili energijom podzemnih voda (u zavisnosti od situacijena svakoj pojedinačnoj lokaciji)

- korišćenje sunčeve energije (solarni kolektori) za grejanje sanitarne vode

- korištenje fotonaponskih ćelija za proizvodnju električne energije

- sakupljanje i korišćenje atmosferske vode

- korišćenje zelenila za balansiranje temperature u objektu

- korišćenje ekoloških materijala, koji se mogu reciklirati

- Poželjno je koristiti toplotne pumpe i sve prednosti koje pruža takav energetski efikasan sistem. Termolavirint je jedan od načina koji bi se mogli koristiti za uštedu energije. Ovaj princip podrazumeva uvođenje podzemnih termokanala u suterenske prostore. Da bi se spoljni vazduh leti ohladio pre ulaska u građevinu i dodatno oslobodio vlage, odnosno zimi zagrejao, potrebno je usisati spoljni vazduh preko cevi položenih u zemljište ili uvođenje vazduha preko betonskih termolavirinata, koji se nalaze ispod objekta - kaže se.

Predviđeni su trajni, ekološki prihvatljivi materijali, energetski efikasni, koje je moguće jednostavno održavati tokom čitavog životnog ciklusa.

Zauzetost - 60%, zelene površine - 20%, broj parking mesta – 232, indeks izgrađenosti - 1,5, visina - 35m.

I. Milovanović

Fotogalerija
Koncertna dvorana u Nišu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.