NavMenu

U Naučno-tehnološkom parku Beograd svečano otkriven reljef "Znanje je moć"

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.07.2019. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: NTP Zvezdara)
U Naučno-tehnološkom parku Beograd (NTP Beograd) svečano je u sredu 10. jula otkriven reljef "Knowledge is power" (Znanje je moć) sa likovima najvećih srpskih naučnika.

Reljef na kome se nalaze: Mileva Marić, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković poklon je Tesla naučne fondacije (Tesla Science Foundation), neprofitne organizacije sa sedištem u Filadelfiji (USA), a reljef je simbolično na Dan nauke i povodom rođendana velikog srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle, otkrila grupa mladih inovatora i studenata.

Na ovaj način odata je počast velikanima srpske nauke, uz ohrabrenje i podršku mladim ljudima u Srbiji da inoviraju, prate i realizuju svoje snove, navodi se u saopštenju NTP Zvezdara.

Nikola Lončar, osnivač i predsednik Tesla naučne fondacije rekao je u uživo obraćanju iz SAD, da je ideja da urade reljef "Knowledge is power" stara više godina, a da je NTP Beograd jedna od tri ustanove u Srbiji koja je dobila ovu statuu. Reljef je urađen u bronzi i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića.

- Priznanja su važna dok smo živi, a prema ovim našim naučnicima i pronalazačima svet se mnogo ogrešio. Mi to danas možemo delimično ispraviti i prepoznati nove Tesle, Pupine, Mileve Marić i Milankoviće koji svakako rastu i žive među nama. Prvi reljef smo poklonili SANU, drugi Naučno-tehnološkom parku Beograd, a treći ide u Maticu srpsku u Novi Sad i kako smo odlučiili u Tesla naučnoj fondaciji, neće se više proizvoditi - rekao je Lončar.

V.d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, Gordana Danilović-Grković, zahvalila je Tesla naučnoj fondaciji na ovom poklonu, podsetivši da se NTP Beograd za četiri godine razvio u novo tehnološko jezgro grada koje ima ključan uticaj na razvoj inovacionog ekosistema u Srbiji.

- Rezultati NTP Beograd, u kome se sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija koje radno angažuju preko 700 inženjera, pokazuju da možemo stvoriti uslove kako bi mladi, obrazovani ljudi ovde mogli da relizuju svoje ideje, ostvare svoju egzistenciju i snove. Postavka ovog reljefa i saradnja sa Tesla fondacijom dodatno će motivisati mlade za tehnološko preduzetništvo i osnažiti veze srpske naučne zajednice, spajajući kroz lik i delo naših najvećih naučnika inovatore širom sveta.

Otkrivanju reljefa sa likovima najvećih srpskih naučnika u NTP Beograd prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Vladimir Popović, koji je istakao da je važno negovati tradiciju, da imamo ljude koji se razlikuju od drugih i da Srbija ima razloga da se ponosi svojom naukom.

- Nauka je jedan od najboljih delova našeg društva - rekao je Popović podsetivši da je ove nedelje u Skupštini Srbije usvojen Zakon o nauci i istraživanjima, kao i da je ove godine osnovan Fond za nauku.

On je naglasio da je Naučno-tehnološki park Beograd ponos grada, Ministarstva i Vlade, da nema mnogo ovakvih institucija u Jugoistočnoj Evropi i da će se Vlada Srbije postarati da se nastavi razvoj Parka kroz izgradnju druge faze jer je to na dobrobit svih u Srbiji.

Događaj u Naučno-tehnološkom parku Beograd okupio je predstavnike naučne zajednice, startape i inovatore, kao i oko 60 akademaca, polaznika studenstkog kampa ParkUP! koji su tog dana u tehnološkom parku na Zvezdari započeli intenzivni petodnevni program obuke za uspešni razvoj startapa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.11.2023.  |  Energija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Elektromreža Srbije menja obračun plata - Raspisan tender za izradu nove metodologije vrednovanja radnih mesta

Elektromreža Srbije raspisala je javnu nabavku za uslugu analize postojeće metodologije obračuna zarada. Potrebno je da firma koja bude izabrana na tenderu uradi analizu postojećeg vrednovanja radnih mesta i koeficijenata, kao i da izradi novu metodologiju vrednovanja radnih mesta i novu metodologiju koeficijenata. Nabavka, naime obuhvata tri faze. Prva podrazumeva analizu postojećih grupa poslova u EMS-u, kriterijuma za vrednovanje radnih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.