Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.07.2019.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beč tokom leta postaje "glavni grad" pčela u Evropi

(Foto: ©Martina Baljak)
Za vreme leta u Beču živi i do 200 miliona pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama raspoređeno oko 5.000 košnica. Ako uzmemo u obzir da se među njima nalazi 456 različitih vrsta, onda je Beč ujedno glavni grad pčela u Evropi.

Neke od pčelinjih košnica smeštene su u parkovima ili u blizini Dunavskog kanala, ali i na drugim neobičnim mestima - na centralnom groblju, u okviru Opšte bolnice ili na krovu gradske većnice u samom centru grada.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine definisao je nedavno različite mere zaštite i ogranizovao aktivnosti po gradskim opštinama kako bi se povećao broj insekata u Beču. Naime, pčele, ose i drugi insekti postepeno gube svoja staništa zbog pesticida, klimatskih promena i zagađenja.

U okviru jednog od aktuelnih projekata, CIty Nature, Beč pruža informacije neophodne za negu livada. Pokošeni travnjaci, uređene livade i egzotične biljke ne sadrže dovoljne količine nektara i nemaju nikakvu ekološku vrednost za pčele i druge insekte. Građanima se zato savetuje da na svojim balkonima i u baštama sade poljsko cveće i začinsko bilje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.