Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.07.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradska tvrđava traži izvođače za sanaciju tri mosta

(Foto: Suzana Obradović)
Javno preduzeće Beogradska tvrđava raspisalo je javni poziv za sanaciju tri mosta - ispred Karađorđeve kapije, Despotove kapije i Zindan kapije.

Sanacijom mosta ispred Karađorđeve kapije predviđeno je da se drvena konstrukcija u potpunosti zameni novom. Takođe, drvenu noseću konstrukciju potrebno je ojačati zamenom delova koji su pretrpeli lom, pukotine na mostu koje ne utiču na nosivost sistema, radi osiguranja od daljeg pucanja, potrebno je osigurati dodatkom metalnih prstenova ili podvezicama, od limova debljine 4mm. Potrebno je i zameniti i sve elemente veze koji su usled korozije smanjili nosivost. Ostale čelične elemente je potrebno očistiti od korozije i uraditi anti-korozionu zaštitu.

Da ne bi došlo do slabljenja noseće drvene konstrukcije, prilikom demontaže, neophodno je zameniti samo elemente koji ne mogu da se ojačaju dodavanjem metalnih prstenova ili dodavanjem čeličnih podvezica. Stepen intervencije je neophodno potvrditi na licu mesta, prilikom izvođenja sanacije mosta.

U tenderu se navodi i da je kod sanacije Mosta ispred Despotove kapije neophodno drvenu konstrukciju potpuno zameniti novom.

- Čelična konstrukcija se ogoljuje, peskari uz ojačanje oštećenih delova čelicnih profila i ponovo vraća u projektovano stanje. Oštećenja na stubovima je potrebno sanirati čišćenjem fuga i preziđivanjem delove kamenog plašta. Predviđeni čelični material za izradu sanacije čelične konstrukcije je kvaliteta Č0361, Č0371 i vezni material, elektrode EVB 50 - piše u javnom pozivu.

Most ispred Zindan kapije takođe je neophodno rekonstruisati, pa je i kod ovog mosta neophodna potpuna zamena drvene konstukcije. Čelična konstrukcija se ogoljuje, peskari uz ojačanje oštećenih delova čelicnih profila i ponovo vraća u projektovano stanje.

- Ojačanje je predviđeno pojačanjem oštećenih nožica dodatkom limova (pojačanje flanši), u zavarenoj izradi, kako bi se osigurale karakteristike projektovanih elemenata. Po ojačaju konstrukcije, pre montaže podne konstrukcije i ograde, predviđeno da se uradi anti-korozion zaštita čelične konstrukcije. Detalji ojačanja će se definisati, od strane projektanta, prilikom otvaranja konstrukcije i utvrđivanju stepena oštećenja pojedinih elemenata konstrukcije.
Predviđeni čelični material Č0361, Č0371, EVB 50 - piše u tenderu.

Krajni rok za podnošenje ponuda 5. avgust 2019. do 8:30 časova, a javno otvaranje biće održano istog dana u 11 časova u prostorijama JP Beogradske tvrđave.

Više detalja u uslovima tendera i radovima koje je neophodno izvršiti u okviru sanacije mostova možete videti OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.