NavMenu

Nastavljena rekonstrukcija Lazarevog grada

Izvor: RTS Četvrtak, 11.07.2019. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Elena Dijour/shutterstock.com)Ilustracija
Prošle godine, sredstvima Ministarstva kulture i grada Kruševca, započeta je rekonstrukcija stare srpske prestonice čije je temelje postavio knez Lazar 1374. godine. Radovi su nastavljeni na mestu gde su prošle godine započeti na zapadnom bedemu. Na red je došla i kula.

Na veoma zahtevnim poslovima angažovani su stručnjaci iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i kruševačkog Narodnog muzeja. Za razliku od prehtodne godine, osim restauracije i konzervacije, obavljaju se i arheološka istraživanja.

- Planirano je po fazama da radimo. Spuštamo od zapadnog dela grada ka severnom sve do glavne kule i do malog grada. Posao jeste zahtevan, mi smo projekat već u Republičkom zavodu izradili i otprilike imamo neku sliku do kog nivoa i do koje mere će se prezentovati grad u budućnosti. Ograničenja su nam dosta velika u nekim delovima, s obzirom da tu imamo neku plansku i neplansku gradnju koja je u neposrednoj blizini. To nas ograničava, nažalost - kaže Jovana Šunjevarić, arhitekta iz Republički zavod za zaštitu spomenika.

- Ideja je ove godine da se istraži trasa severnog bedema koja nedostaje. Tako da otvorena su tri kontrolna rova kako bi se ispratila trasa, kako bi arhitekte iz ZZS mogli da svoje radove nastave na konzervaciji i restauraciji dela bedema koji nedostaje - navodi Aleksandar Stamenković, arheolog u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika.

Za razliku od prošle godine kada su radove finansirali Ministarstvo kulture i grad Kruševac, 4 miliona dinara za radove koji se trenutno obavljaju obezbedio je Zavod za zaštitu spomenika kulture. U Kruševcu se nadaju da će biti dodatnih sredstava i da će se radovi nastaviti.

- Insistiramo na tome da rekonstrukcija bude u što većem obimu u onim delovima gde to može. Otprilike na dve trećine grada bilo bi moguće da se odradi bar delimična rekonstrukcija, a cilj je da to dobije oblik kako bi posetioci mogli da imaju osećaj da se nalaze u jednom srednjovekovnom gradu - navodi Goran Vasić, direktor Narodnog muzeja Kruševac.

Za sada je planirano da se redovi u okviru ove druge faze završe do kraja meseca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.