Izvor: eKapija | Sreda, 10.07.2019.| 17:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

Amazon planira da lansira hiljade internet-satelita

Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)
Kompanija Amazon želi da lansira na hiljade satelita koji bi omogućili internet konekciju širom planete.

U okviru projekta Kuiper, ova kompanija planira da rasporedi 3.236 satelita kako bi pokrili regije u kojima živi oko 95% svetskog stanovništva. Ostali detalji trenutno su šturi, uključujući i procenjeni vremenski okvir za aktiviranje mreže ili troškove projekta, prenosi bilten Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA) pisanje portala GeekWire.

Amazon je potvrdio te planove nakon što je GeekWire otkrio da je tražio informaciju o njemu.

To je poslednja velika kompanija koja će raditi na tom projektu. Mrežu Starlink SpaceX činiće skoro 12.000 satelita kada bude dovršena, dok je OneWeb lansirao svoje prve 5G satelite u februaru.

- Projekt Kuiper nova je inicijativa pokretanja niskoletećih satelita u Zemljinoj orbiti koja će omogućiti niskolatentnu broadband konekciju velike brzine za zajednice širom sveta koje nisu pokrivene takvom konekcijom. Ovo je dugoročni projekat, koji predviđa opsluživanje desetaka miliona ljudi koji nemaju osnovni pristup broadband internetu. Nadamo se partnerstvu u toj inicijativi s kompanijama koje dele ovu zajedničku viziju - izjavio je portparol Amazona za GeekWire.

Amazon je u novembru prošle godine saopštio da će izgraditi 12 kopnenih stanica širom sveta kako bi prebacivao podatke u i sa satelita, nudeći nagoveštaj širih svemirskih ambicija. U međuvremenu, Blue Origin Jeffa Bezosa pomaže Telesatu da razmesti mrežu internetom povezanih satelita kompanije raketom za prenos velikih tereta New Glenn, javio je portal Endgadget, prenosi bilten EANA.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.