NavMenu

Kako je NASA pomogla da traktori sami voze

Izvor: eKapija Sreda, 10.07.2019. 17:09
Komentari
Podeli
(Foto: Brian Kinney/shutterstock.com)
U poslednje vreme mnogo se priča o autonomnim automobilima, ali moderni farmeri već više od jedne decenije koriste tehnologiju kojom se traktori "sami voze".

Priča počinje sa GPS-om, sredinom 90-ih godina prošlog veka, u Ilinoisu, kada je ovaj sistem uveden u poljoprivredu. Kompanija John Deere u to vreme počinje da eksperimentiše sa revolucionarnim tehnologijama, pa je na ovaj način nastojala da utvrdi prinos useva na različitim delovima obradivih površina.

Takve informacije su mogle pomoći poljoprivrednicima da odrede koja semena, kao i načini obrade su najproduktivniji, a samim tim i na koji način je najbolje da investiraju svoj novac.

Ali John Deere je hteo da ide korak dalje i da stvori sistem pomoću kojeg bi traktor mogao da "upravlja sam". Izazov je bio, prostim rečima, kako da takva autonomna poljoprivredna mašina tačno "zna" gde nešto treba da radi. Dakle, bila su potrebna izrazito precizna merenja, jer bi šteta, u suprotnom, bila višestruka, pa se cela zamisao instaliranja opreme za satelitsko navođenje zasnivala na ideji preciznijeg uklapanja prohoda (preciznije vođenje mašina i smanjenje preklopa tokom određenih poslova).

Tu u priču ulaze naučnici iz NASA-ine Jet Propulsion Laboratory (JPL), gde je zapravo i razvijen prvi GPS sistem. Oni su u to vreme već radili na glavnom delu, odnosno rešenju – kako, putem interneta, precizno odaslati podatke prikupljene putem satelitskog navigacionog sistema.

Zajedno su došli do rešenja, tako što su međusobno povezali sisteme. Pomoću tog novog softvera omogućeno je satelitsko navođenje poljoprivrednih mašina, odnosno traktori su "sami" mogli da obavljaju poslove s preciznošću do 10 centimetara odstupanja, što je omogućilo da ove mašine danas obavljaju poslove na poljima širom sveta, piše sajt stocnahrana.com.

NASA-ina podrška je dovela do novog koncepta precizne poljoprivredne proizvodnje, bez suvišnog rasipanja resursa, svake vrste. Tačni podaci su uslovili novu agrarnu eru – uz smanjene troškove, povećane prinose i bolji kvalitet.

Upotrebom sistema navigacije za traktore smanjuju se i troškovi goriva, kao i oni usled habanja delova, a svakako je velika prednost i to što je na ovaj način smanjena mogućnost povrede na radu, kao i nesreća. Štedi se vreme, jer se poslovi lakše i brže završavaju, a tu je i mogućnost rada noću, zamor je manji, a pomoću navigacije je moguće, recimo, tačno odrediti razdaljinu između sadnica, uz porast rentabilnosti.

Hiljade farmera širom sveta, godinama unazad, koriste traktore koji "sami voze". Trećina poljoprivrednih zemljišta u Severnoj Americi se obrađuje pomoću ovog sistema, kao i polovina u Evropi i Južnoj Americi, dok u Australiji govorimo o čak 90%.

Sve to zahteva i određene troškove; od same opreme do instaliranja signalnih tornjeva. Ipak, koncept precizne poljoprivredne proizvodnje je sve prisutniji i na ovim područjima.

Možemo samo zamisliti kakve bi rezultate, uz pomoć ove tehnologije, imali naši preci, u vreme kada je njihova svakodnevica bila teško zamisliva bez poljoprivredne proizvodnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.