Izvor: BBC News na srpskom | Sreda, 10.07.2019.| 15:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od 13. jula Akva voz putovaće od Beograda do Jagodine - Sa kartom popusti i za akva park, bazene, muzeje i Zoološki vrt

(Foto: potowizard/shutterstock.com)
Turisti iz Beograda će se ovog leta iz voza srpske železnice spuštati u - vodene tunele akva parka u Jagodini. Voz koji nosi prefiks 'akva' počinje da radi od 13. jula, a Jagodina će biti jedina i krajnja stanica.

Naime, od 13. jula do 14. septembra 2019, Akva voz putovaće svake subote na relaciji Beograd - Jagodina - Beograd. Voz će ići direktno do Jagodine i uveče se vraćati u Beograd. Satnica je napravljena baš tako da posetioci ujutru mogu da dođu u akva park i onda se uveče vrate. Tako je dobio i naziv - Akva voz.

- Mislim da je to sjajna ideja da se promoviše akva park u Jagodini, ali i Muzej voštanih figura, šoping centar, naše šetalište, potok i brojni kulturni događaji. To je smislila privatna turistička organizacija, a Srbija vozu nismo ništa platili - kaže za BBC Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine.

Iz preduzeća Srbija voz za BBC su objasnili da je motiv za otvaranje linije ekonomski, kao i da već razgovaraju o saradnji sa drugim gradovima. Mišljenje stručnjaka je da pokretanje novih železničkih linija mora da bude zasnovano na ekonomskim interesima.

- Da bi se nešto pokrenulo mora da bude finansijski prihvatljivo - kaže Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, za BBC na srpskom.

- Drugi gradovi bi mogli da se pobune, ali mogu i sami da traže nešto slično. To je možda početak nečeg dobrog, promovisanjem turističkog potencijala Srbije.


Luksuzno do brčkanja

Turiste će prevoziti najmoderniji voz koji Srbija ima - sa vaj-fajem i klima uređajem, kaže za BBC Dragana Stanković iz Srbija voza. U pitanju su elektrogarniture švajcarskog Štadlera, koje su železnice pre nekoliko godina kupile posle 30 godina pauze.

- Cena povratne karte iznosi 660 dinara. Za đake, studente i penzionere povratna karta iznosi 330 dinara. Za decu do sedam godina karta nije potrebna - kaže Dragana Stanković iz Srbija voza.

- Napravili smo dobar dogovor sa Jagodinom, pa su putnicima sa kupljenom voznom kartom za Akva voz omogućeni značajni popusti u turističkom kompleksu grada Jagodine, na otvorenim bazenima akva parka, muzejima, Zoološkom vrtu.

Stanković kaže da je odluka doneta, jer su u Srbija vozu uvideli da postoji interesovanje.

- Pre toga je vozila Romantika i bili smo dupke puni. Imali smo 250 putnika.

To što je grad napravio dogovor sa železnicama, za gradonačelnika Jagodine je pozitivna stvar.

- Nemam ništa protiv, nema drugi gradovi traže liniju. Pa možda i oni dobiju priliku da promovišu turizam. Mi smo uspeli.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.