NavMenu

Nova e-usluga za dijasporu - Od 2020. godine po izvode u konzulate

Izvor: RTS Sreda, 10.07.2019. 13:58
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je sa novopostavljenim konzulima Republike Srbije o novim uslugama iz oblasti matičnih knjiga koje će konzularna predstavništva ubuduće pružati našim državljanima u inostranstvu.

Branko Ružić je rekao da će diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije voditi matične knjige u direktno u Registru matičnih knjiga, a u narednom periodu se očekuje i elektronsko povezivanje tih predstavništva sa Registrom.

- Ovo elektronsko povezivanje omogućiće našim konzulatima da nadležnim organima u Srbiji prosleđuju i elektronske prijave rođenja, zaključenja braka ili smrti koje su nastale u inostranstvu, kao i da izdaju izvode iz matičnih knjiga našim građanima u inostranstvu - naveo je Ružić.

Dodaje da je jasno koje će to benefite doneti našim građanima, koji su do sada trošili i vreme i novac za nešto što će sada uprava da uradi za njih.

Prema njegovim rečima digitalizacija javne uprave je među prioritetima Vlade Srbije, a njen cilj je da doprinese pružanju visokog kvaliteta usluga našim građanima, i to ne samo u Republici Srbiji, već i van granica naše zemlje.

U tom delu, saradnja sa Ministarstvom spoljnih poslova je u prethodnom periodu bila veoma značajna i dragocena, kazao je Ružić i najavio da će dva ministarstva zajedno raditi na pripremi i informisanju službenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za rad u Registru matičnih knjiga, kako bi od 1. januara 2020. ova usluga bila dostupna građanima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.