Izvor: Novosti | Sreda, 10.07.2019.| 09:38
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poslovanje se odvija u gradovima - Industrijska zaposlenost u Srbiji za 10 godina smanjena za 51,6%

Ilustracija (Foto: shutterstock/TinnitusDoll1)
Vlada Srbije usvojila je Strategiju održivog urbanog razvoja do 2030. godine, koja definiše sledeću viziju: "Grad koji pruža uslove za dostojanstven život i zadovoljenje svih potreba kako svojih građana, tako i građana svog gravitacionog prostora, uz jednake mogućnosti izbora za sve, koji predstavlja prostor za izgradnju inkluzivne, interaktivne i kreativne zajednice, integrišući sve slojeve svog nastajanja kroz istoriju".

Ovim dokumentom daje se presek trenutnog stanja i izazova života u našoj zemlji, pišu današnje Novosti.

Ističe se da se na oko 9% gradova odvija više od 90% ekonomskih aktivnosti i da je zbog toga razvoj urbane ekonomije ključni faktor za vođenje nacionalne politike. Definišu se i problemi, kao što su zaostajanje u privrednim kapacitetima, nezaposlenost, slaba konkurentnost, odliv visokostručnog kadra, siromaštvo i tako dalje.

Navodi se i da je industrijska zaposlenost u Srbiji od 1996. do 2016. godine smanjena za 51,6%.

Ističe se da je najveća odgovornost za urbani razvoj na opštinama i gradovima.

Dodaje se i da je mobilnost stanovništva u Srbiji dva do tri puta manja u odnosu na razvijene evropske države. Oko 96% svih putnika čine dnevni migranti, u urbanim područjima. Oko dve trećine svih putovanja obavlja se javnim ili prigradskim prevozom, a ostatak čine međugradska ketanja.

Najavljeno je i da će država u naredna tri meseca doneti akcioni plan koji će definisati konkretne korake za početak realizacije Strategije održivog urbanog razvoja do 2030. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.