NavMenu

Kako će se Koridor 10 graditi kroz pirotsku opštinu - brdska protiv dolinske varijante

Izvor: Danas Sreda, 09.09.2009. 09:27
Komentari
Podeli

Iako je još pre tri godine Vlada Srbije usvojila Prostorni plan "Koridora 10" kojim je predviđena brdska trasa autoputa kroz pirotsku opštinu, sada predlaže dolinsku varijantu.

Rukovodstvo opštine Pirot je na sastanku sa ministarkom za NIP Vericom Kalanović i direktorom JP "Koridor 10" Nenadom Ivaniševićem iznelo niz primedbi na dolinsku varijantu i insistira da se u isto vreme sa autoputem gradi i alternativni nekomercijalni put, da njegovu izgradnju finansira Vlada Srbije i da to bude sastavni deo cele investicije izgradnje trase "Koridora 10" u tom kraju.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže za "Danas" da su na ovom sastanku izneli niz zamerki na dolinsku varijantu i tražili da se razjasni neizvesnost trase kroz pirotsku opštinu.

- U Pirotu će 22. i 23. septembra boraviti projektanti i potencijalni izvođači radova na zaobilaznici oko Dimitrovgrada za koju je tender već raspisan. Biće pozvani i privrednici, ugostitelji, hotelijeri,... Biće to prilika da se upoznamo sa tom inoviranom dolinskom varijantom. Obići ćemo zatim celu trasu, kilometar po kilometar, da vidimo gde se nalazi petlja, gde je ukrštanje sa sadašnjim magistralnim putem, gde se on pretvara u autoput i gde će biti alternativni put koji je izuzetno važan za meštane sela uz Koridor. Dogovoreno je da će postojeća zaobilaznica oko Pirota ostati nedirnuta, a to je bila i jedna od glavnih naših primedbi, da će se graditi Žukovski most na predviđenoj lokaciji i da će on služiti za pristup do industrijske zone, buduće regionalne sanitarne deponije i alternativnog puta - kaže Vasić.

Pomoćnik predsednika opštine Pirot za infrastrukturu Milorad Spasić kaže da JP "Koridor 10" insistira na dolinskoj varijanti i tvrdi da je ona 100 mil EUR jeftinija od brdske.

- To je veliki novac i nema nikakvog opravdanja da ne sagledamo sadašnji predlog Vlade Srbije. Institut za puteve i CIP počinju da rade idejni projekat dolinske varijante. Insistiramo da u okviru te dolinske varijante mora da se planira i alternativni put koji bi zamenio ono što se autoputem uništava, a to je magistralni put Pirot - Niš. Na sastanku sa Vericom Kalanović i Nenadom Ivaniševićem razumeli smo da se radi varijanta alternativnog puta koja je potpuno prihvatljiva za Pirot. Prihvatljiv je predlog da zaobilaznica oko Pirota ostane, a da se autoput izmesti i zaobiđe sva prigradska naselja - kaže on.

Po nekom ranijem predlogu JP "Koridor 10", sadašnja nekomercijalna zaobilaznica oko Pirota trebalo je da postane autoput i da sadašnji magistralni put Niš - Pirot postane jedna traka autoputa. Zato smo reagovali i rekli da bismo, ukoliko bi to ostalo, izgubili nekomercijalnu zaobilaznicu, pa bi se sav lokalni saobraćaj usmeravao u centar grada, a imali bismo i problema sa selima nizvodno od Pirota i njihovom pristupu gradu. Lokacija pored same zaobilaznice izuzetno je pogodna za malu privredu i industrijsku zonu. Ako želimo da aktiviramo tu industrijsku zonu, moramo da napravimo novu saobraćajnicu. Pirot za to nema para - kaže Spasić.

( Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 09.09.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.