Izvor: Tanjug | Utorak, 09.07.2019.| 14:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izdate dozvole za gradnju gasovoda Turski tok kod Zaječara

Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Izdate su potrebne građevinske dozvole za gradnju gasovoda kod Zaječara, gde će nastavak Turskog toka ući u Srbiju i već se priprema teren za polaganje cevi, izjavili su danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i gradonačelnik Boško Ničić.

Mihajlović je rekla odgovarajući na pitanja novinara da su izdati lokacijski uslovi, kao i da je grad Zaječar završio svoj deo posla za taj projekat.

- Sada je na onima koji treba da izvedu radove - kazala je Mihajlović.

Ničić je kazao da se trenutno na teritoriji opštine Zaječar raščišćava trasa za postavljanje cevi, te da su firme raspisale konkurse za radnike.

- I vrlo brzo će početi postavljanje cevi - dodao je Ničić.

Pripremni radovi na prvoj deonici gasovoda sprovedeni su već u atarima sela Veliki Izvor, Grlište, Lenovac i Bačevica.

Radovi na izgradnji gasovoda Turski tok počeli su krajem aprila u okolini Novog Sada, a planirano je da budu privedeni kraju tokom decembra ove godine.

Radove na izgradnji gasovoda dugog 403 kilometara izvodi kompanija Gastrans, čiji je većinski vlasnik Gazprom.

Prva deonica proteže seod granice sa Bugarskom do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Gospođinaca, a četvrta od Gospoođinaca do Horgoša, gde gasovod izlazi iz Srbije.

Očekuje se da će, ako se radovi budu odvijali planiranom dinamikom u Srbiji i u Bugarskoj, prve količine gasa poteći kroz ovaj gasovod već u januaru 2020. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.