NavMenu

Brzi put povezaće Sombor i Kikindu, mađarsku i rumunsku granicu - Dve opcije za vezu Banata sa Bačkom

Izvor: Novosti Utorak, 09.07.2019. 11:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Bačka i Banat trebalo bi da budu spojeni brzom saobraćajnicom koja bi povezala i granične prelaze naše zemlje sa Mađarskom i Rumunijom. Reč je o državnom putu koji bi bio najkraća veza od Sombora do Kikinde, a prolazio bi kroz Zapadnobački, Južnobački, Srednjebanatski i Severnobanatski okrug.

To je pravac za koji se zalažu predstavnici Kule, Odžaka, Apatina, Vrbasa i Sombora. Oni su nedavno na sastanku u Kuli, kojem su prisustvovali i načelnik Zapadnobačkog okruga Dušan Marijan i pomoćnica pokrajinskog sekretara za urbanizam Svetlana Kilibarda, razgovarali o idejnom projektu za ovu saobraćajnicu. Njenu izgradnju je 29. juna, tokom posete Zapadnobačkom okrugu (ZBO), nagovestio i predsednik Aleksandar Vučić. On je kazao da bi taj put od Bačkog Brega vodio preko Sombora, Kule i Vrbasa, a odatle preko srbobranske, bečejske i novobečejske opštine do Kikinde i rumunske granice.

- To je nešto skuplja varijanta, koja bi koštala 420-430 mil EUR. Postoji i jeftinija, da se rekonstruiše postojeći put Vrbas-Kula-Sombor, a da se brza saobraćajnica radi od Bačke Topole do Kikinde, koja manje košta i kraća je, ali povezuje manji broj naselja. Jednu od te dve opcije izabraćemo u skladu sa vašim interesima - poručio je Vučić žiteljima Zapadnobačkog okruga.

Marijan je rekao, za Novosti, da je mnogo povoljnija prva varijanta, jer bi povezala više lokalnih samouprava i industrijskih zona, s obzirom na interesovanje investitora.

- Novi put bio bi direktna poprečna veza Bačke i Banata, kojom bi se od Sombora do Kikinde stizalo za manje od sata, a sada se putuje više od dva sata. Brza saobraćajnica otvorila bi i novi granični prelaz ka Mađarskoj, preko Baje - ukazao je Marijan.

On je objasnio da bi brzi put imao četiri trake, po dve u svakom smeru, a bio bi izvan postojećeg puta prvog reda Vrbas-Kula-Crvenka-Sivac-Kljajićevo-Sombor. Obilaznica bi, naglasio je Marijan, ipak bila blizu ovih naselja.


Predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac istakao je da bi obilaznica znatno rasteretila naselja od teških vozila ka granici.

Načelnik ZBO naveo je da se na izgradnji brze saobraćajnice insistira još od 2017.

- Idejni projekat biće upućen Putevima Srbije i Zavodu za urbanizam Vojvodine, koji će odrediti najrentabilniju trasu obilaznice - rekao je Marijan.


Preko Mađarske jeftinije nego preko Hrvatske

Raniji projekat, koji su zagovarale lokalne samouprave, bila je obilaznica do Bogojeva i Erduta na hrvatskoj granici.

- Od te ideje se odustalo, jer je jeftiniji prevoz kroz Mađarsku nego kroz Hrvatsku. Prirodniji je put preko Budimpešte do Austrije i Nemačke, a otvara i pravce ka Češkoj i Slovačkoj - naglasio je Marijan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.