NavMenu

U toku tender za izvođača radova za rekonstrukciju Pobednika - U planu i sanacija spomenika knezu Mihailu

Izvor: Večernje novosti Utorak, 09.07.2019. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: Suzana Obradović)
Rekonstrukcija beogradskog Pobednika na Kalemegdanu počeće kada stigne građevinska dozvola. U toku je tender za izvođača radova koji će sanirati spomenik.

Javna nabavka koja je raspisana krajem aprila 2019. godine je ponovljena, jer se javio jedan ponuđač, čija ponuda nije ispunjavala uslove za dodelu ugovora.

Restauracija Meštrovićevog dela koštaće oko 200.000 EUR, a kada bude poznat izvođač radova, skulptura će biti demontirana i odneta na popravku.

Opširnije o tenderu pogledajte OVDE.

Neće samo Pobednik biti ulepšan ove godine. Iz Zavoda kažu da "umivanje" čeka i spomenik knezu Mihailu. Bronzana skulptura konjanika iz 1882. godine zasijaće kada bude završen elaborat Direkcije za građevinsko zemljište, koji bi trebalo da odobri Zavod. Poslednje sitne reparacije na kipu rađene su pre sedam godina.

- Direkcija za građevinsko zemljište obezbeđuje sredstva za izradu elaborata istraživačkih radova i programa restauracije, koji mora dobiti saglasnost Zavoda, posle čega bi trebalo pristupiti radovima - objašnjavaju u Zavodu. - Bronzana skulptura ima naslage kao posledicu zagađenja spoljašnje sredine i atmosferskih uticaja, kao i pukotine kroz koje prolazi voda i ulazi u zidano jezgro spomenika, te preko obloge od kamena ide ka površini. To je na kamenu ostavilo trajna oštećenja, poput promene boje.

Za razliku od Pobednika, spomenik knezu Mihailu najverovatnije neće biti demontiran i izmešten kada dođe vreme za rekonstrukciju. Zasada je očišćen postament konjanika, koji je imao mnogobrojna oštećenja od grafita, nalepnica i žvaka.

Postamenti četiri kandelabra, koji sa spomenikom knezu Mihailu formiraju celinu, bili su veoma oštećeni. Urađena su nova postolja obložena veštačkim kamenom, a trenutno se radi na restauraciji bronzanih delova kandelabara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.