NavMenu

Jaguar Land Rover razvija novu tehnologiju koja će na osnovu raspoloženja vozača prilagođavati funkcije kabine

Izvor: Tanjug Utorak, 09.07.2019. 09:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: F8 studio/shutterstock.com)Ilustracija
Britanski Jaguar Land Rover razvija novu tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji, koja ima za cilj dešifrovanje promena raspoloženja vozača tokom vožnje, kako bi kompanija shodno tome prilagodila kabinska podešavanja zarad sveopšte dobrobiti učesnika u saobraćaju.

Ova tehnologija koristi kameru okrenutu prema vozaču i biometrijski senzor za praćenje i procenu raspoloženja vozača i shodno tome vrši prilagođavanja mnogih funkcija kabine, uključujući sistem grejanja, ventilacije i klimatizacije, medije i ambijentalno osvetljene, navodi se u saopštenju kompanije.

Podešavanja se menjaju u skladu sa izrazom lica vozača, što treba da pomogne u eliminaciji stresa. Vremenom će sistem naučiti preferencije vozača i napraviti prilagođavanja baš po meri lica koje upravlja vozilom.

Personalizovana podešavanja mogu uključivati promenu ambijentalnog osvetljenja u umirujuće boje ukoliko sistem detektuje da je vozač pod stresom, zatim odabir omiljene plej liste ako se prepoznaju znakovi umora ili snižavanje temperature vazduha unutar kabine, kao odgovor na zevanje ili druge znake umora.

Sprovedena istraživanja ukazuju na to da se 74% vozača svakodnevno oseća iscrpljeno ili preopterećeno.

Jaguar Land Rover takođe isprobava slične tehnologije namenjene putnicima zadnje klupe, s tim što bi kamera za detekciju raspoloženja bila montirana na uzglavlju sedišta.


Ukoliko sistem detektuje znake umora, može da zatamni svetla, tintuje tj. zatamni prozore i podigne temperature vazduha kako bi putnik lakše utonuo u san.

Softver za detekciju raspoloženja predstavlja naprednu generaciju JLR-ove postojeće tehnologije za praćenje stanja vozača. Monitor za praćenje stanje vozača, koji može da detektuje da li vozač počinje da se oseća pospano i ukoliko je to slučaj daje rano upozorenje da se napravi pauza, već je dostupan na svim Jaguar i Land Rover vozilima, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, Jaguar Land Rover ulaže više miliona funti u pokretanje proizvodnje električnih automobila.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.