Izvor: Tanjug/Novosti | Utorak, 09.07.2019.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Adria Airways tužila Srbiju, a traži pomoć od Slovenije

Slovenačka aviokompanija Adria Airways, koja je u vlasnistvu nemačkog 4k investa nedavno se evropskim institucijama žalila na Srbiju da kompaniji Air Serbia dodeljuje prekomernu državnu pomoć, pišu Novosti.

List prenosi da su se u isto vreme ključni ljudi Adrije sastali sa slovenčkim premijerom Marjanom Šarecom i državnim sekretarom Vojmirom Urlepom, a, osim priče o planovima i viziji, kako tvrde mediji, tražili su i državnu pomoć.

Nemački vlasnici očekuju da im Slovenija pomogne, a u suprotnom, prema navodima Siol.neta, predviđaju da će zatvoriti kompaniju, otpustiti stotine zaposlenih i odseći Ljubljanu od ostatka sveta neposredno pre početka predsedavanja EU.

Kako ovaj portal tvrdi, tražili su od premijera pomoć da regulišu pitanja sa državnim kompanijama i bankama.

Kako navode Novosti, Adria Airways privatizovana je 2016. godine i prvu godinu sa novim vlasnikom završio je u plusu od 3,2 mil EUR, ali je te godine prodao ime za 7,6 mil EUR. Narednu, 2017. godinu završio je sa gubitkom od 5,4 mil EUR, a prošlu 2018. u minusu od oko 5 mil EUR.

Mučeći se sa svojom likvidnošću Adria je "uprla prst" u Air Serbiu. Lane su od srpske Komisije za kontrolu državne pomoći trazili ocenu da li je pomoć koju naš avio prevoznik dobija od države, koja je njen većinski vlasnik, nezakonita, napominje list.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.