NavMenu

Evropska investiciona banka o svojim prioritetima na zapadnom Balkanu

Izvor: Beta/Tanjug Ponedeljak, 08.07.2019. 12:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska investiciona banka (EIB) danas je objavila da su njeni glavni prioriteti na zapadnom Balkanu investicije u konkurentnost, inovacije i zaštitu od klimatskih promena.

U saopštenju EIB je istaknuto da će ta banka podržati i ulaganja u puteve, železnicu, postrojenja za prečišćavanje vode, škole, bolnice i mala i srednja preduzeća.

- EIB ostaje posvećena ekonomskom i socijalnom razvoju zapadnog Balkana i planira da poveća svoj investicioni portfolio u regionu - izjavio je predsednik EIB Verner Hoier (Werner Hoyer) na Samitu za zapadni Balkan, održanom nedavno u poljskom Poznanju.

On je istakao da je EIB pratila uspeh Poljske ulaganjem 64,2 mlrd EUR od 1990. godine.

- Banka EU spremna je da ponovi takav uspeh na zapadnom Balkanu. Naše aktivnosti su osmišljene da podrže sprovođenje politike proširenja EU i spremni smo da u regionu učinimo više sa širokim spektrom različitih finansijskih i savetodavnih proizvoda - rekao je Hoier.

EIB je potpisala novi sporazum o podršci Investicionom okviru za zapadni Balkan (WBIF) u koji će Poljska uplatiti 500.000 EUR.

WBIF omogućava EIB da usmeri dodatni novac u region sa ciljem unapređenja povezivanja unutar regiona i njegovog povezivanja sa Evropskom unijom.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan kombinuje kredite EIB-a sa grantovima i usmerava ih u privatne investicije, a do sada je mobilisao 18 mlrd EUR investicija.

U budućnosti WBIF će se proširiti iz oblasti saobraćajnog i energetskog povezivanja na pružanje podrške projektima životne sredine, socijalne ekonomije, digitalnim programima i novom Zelenom planu za zapadni Balkan.


EIB je u saopštenju podsetila da je 4. jula u Beogradu potpisala projekat o pomoći od 1,1 mil EUR sa Gradom Beogradom, u okviru ERI programa, radi podrške poboljšanju vodovodne i kanalizacione infrastukture.

Ulaganje u klimatsku akciju znači da će EIB, kao evropska klimatska banka, podržati energetsku tranziciju u regionu u cilju modernizacije infrastrukture, smanjenja emisije gasova i diversifikacije energetskog miksa radi veće sigurnosti snabdevanja.

Tokom samita, EIB je potpisala svoj prvi projekat urbane regeneracije na Zapadnom Balkanu, kojim se predviđa ulaganje od 11 mil EUR u projekat reke Lane u glavnom gradu Albanije, Tirani. Projekat treba da obezbedi zaštitu od poplava, da poboljša javni prevoz i ojača otpornost prema klimatskim promenama za 65.000 građana Tirane.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.