Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 08.07.2019.| 11:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Usvojen poseban zakon za Moravski koridor - Uskoro kreće izgradnja, vrednost radova 800 mil EUR

Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)
Skupština Srbija usvojila je poseban Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina, poznatijeg kao Moravski koridor.

Početak izgradnje Moravskog koridora se očekuje sredinom jula, a završetak za dve i po godine. Za njegovu realizaciju planirano je kreditno zaduženje "kod stranih investicionih korporacija i fondova" na iznos od 800 mil EUR.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je ranije potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji na izgradnji ovog koridora sa američkom kompanijom Bechtel, ali je tokom rasprave ukazala da ne postoji ugovor sa bilo kojom kompanijom, već da će Vlada Srbije formirati komisiju i tek onda utvrditi partnera.

Tokom izgradnje autoputa uradiće se i regulacija Zapadne Morave, a takođe se pravi i telekomunikacioni koridor.

Mihajlović je u raspravi rekla da je Moravski koridor jedan od važnijih autoputeva za privredni razvoj zemlje i da će deonica Pojate-Preljina u dužini od 110 kilometara povezivati građane centralne Srbije.

Ona je rekla da je razlog za predlaganje posebnog zakona taj što Srbija "nema vremena da čeka" i gradi autoputeve duži niz godina.

Koridor će biti direktna veza između Koridora 10 i 11, odnosno biće bolja interna povezanost zapadnih i jugozapadnih sa južnim i jugoistočnim delovima Srbije i dalje sa Bugarskom, Grčkom i Turskom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.