Izvor: eKapija | Ponedeljak, 08.07.2019.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

RS želi još dva termobloka - Ruski Comsar razmatra modele za Ugljevik, za Gacko 2 uskoro novo preduzeće

(Foto: SpaceKris/shutterstock.com)
Ministar energetike RS Petar Šokić rekao je u intervjuu za portal Balkan Green Energy News da je u planu izgradnja dva nova termo-bloka, koji će u budućnosti biti i zamenski blokovi za postojeće termo-blokove u Ugljeviku, a to je izgradnja termo-bloka Ugljevik 3 i termo-bloka Gacko 2.

- Na Ugljeviku 3 su odavno već počele pripreme ruske kompanije Comsar, koja je dosad u ovaj projekat investirala izuzetno veliki novac. Oni imaju ugovor o koncesiji za još jednu HE u području Hercegovine, na lokaciji Mrsovo. Trenutno se u okviru kompanije Comsar razmatraju aktivnosti i planiraju nove u pogledu načina i modela potpune realizacije ovog projekta - naveo je Đokić.

Kada je reč o projektu Gacko 2, u fazi je registracija novog preduzeća koje bi bilo zaduženo za izgradnju, i taj postupak RS sprovodi sa kineskim partnerima. On još nije okončan, ali se Đokić nada da će biti uspešno realizovan.

- Za oba projekta koja imamo u RS mi smo spremni da obezbedimo i partnere i finansiranje kroz to partnerstvo. Svesni smo da postoje ograničenja koja dolaze iz energetskih krugova Evrope ili globalno iz sveta u smislu da treba potiskivati proizvodnju energije iz fosilnih goriva. Međutim, za nas je upotreba fosilnih goriva ne samo ekološko pitanje, već je ono i pitanje održivosti, bezbednosti i sigurnosti snabdevanja električnom energijom. Zato se moraju i dalje održavati u funkciji energetski objekti koji koriste ugalj kao svoj osnovni energent.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.