NavMenu

Vinarija, vinski hotel i restoran Škrbić-Chicha, u jedinstvenom arhitektonskom zdanju ala Toskana, nekoliko kilometara od centra Beograda

Izvor: Vino.rs Petak, 05.07.2019. 16:44
Komentari
Podeli
(Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)
Vinarija, vinski hotel, restoran Škrbić - Chicha, sve to u jedinstvenom arhitektonskom zdanju ala Toskana, nalazi se na Putu za Ovču, u Borči, nekoliko kilometara od centra Beograda.

Ekskluzivan podrum, vinski muzej u nastajanju, odmah su kraj radnog dela vinarije u kojoj nastaju vina od sorti sovinjon blan, šardone, merlo, kaberne, a sad i tamjanika na koju je vlasnik vinarije i objekta, ali i jedan od najboljih svetskih džudo sudija Siniša Škrbić, izuzetno ponosan.

- Vina pravimo od internacionalnih sorti ali smo ove godine prvi put napravili tamjaniku i već osvojili srebro u Novom sadu. Videćemo kakva će biti situacija narednih godina jer bih voleo da u portfolio ubacim još nešto, neke sorte kao što su pino griđo i širaz. Trudim se da u nekom razumnom periodu proširimo ponudu, ali to su planovi i želje pri čemu ne bi želeo ni da se razbijem na sto strana i imam sto raznih etiketa - objašnjava Škrbić dok pijemo lep, fino balansiran Sauvignon Blanc 2018 koji je osvojio zlatnu medalju na novosadskom ocenjivanju.

Bili ste sportista, dosta dobar džudista, kako ste se obreli u svetu vina?

- Nekako slučajno. Volim da popijem čašu dobrog vina i ono jeste moja velika pasija i strast. Ali u to vreme kada sam razmišljao da otvorim nešto poput restorana, baš i nije bilo dobrih srpskih vina. Sad je to već druga priča, ima ozbiljnih vinarija i etiketa, no kvalitet je u to vreme bio sporadičan, pa sam rešio da proizvedem vina po sopstvenom ukusu.

Kao i u vinu, balans je u džudou bitna stvar, pretpostavljam?

- Balans je izuzetno bitan i mislim da takve paralele mogu da se povuku kad je reč o odnosu kiseline i alkohola. Generalno, kad se u džudo borbi poremeti balans, to znači da si pao. Ako protivnika izvedeš iz balansa, maltene ti ne treba snaga da bi ga oborio. To je ono što Japanci zovu "kuzuši".

Šta je zapravo "kuzuši" za vas u vinskom svetu?

- To bi mogla biti svaka nova berba, a kakva će biti, mi tu teško možemo da utičemo. Od toga što će nam onaj "od gore" dati, naše je da se trudimo da to iskoristimo na najbolji način. Dešava se da vina sa istog teroara, iz istog vinograda čak, budu potpuno drugačija u različitim godinama. I baš zato mislim da ona i ne treba da budu ista svake godine, jer ako jesu, onda to podseća na industriju. Važno je imati osnovnu crtu, notu vina, pa ako to jedne godine izađe malo levo, ili malo desno... Ali globalno posmatrano, to je to.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.