NavMenu

Niš se gradi i doteruje za goste - Obnova hotela, trga, banje, u planu kongresni i sajamski centar na Loznom kamenu

Izvor: eKapija Petak, 05.07.2019. 14:43
Komentari
Podeli
Niš poslednjih godina postaje sve interesantnija turistička destinacija, a u prilog tome govore i podaci o konstantnom povećanju broja turista i noćenja od 2013. godine, čemu je svakako doprinelo i uvođenje linija loukost kompanija, kao i 12 linija sa niškog aerodroma koje pokreće Air Serbia sredinom jula 2019, kažu iz TO Niš za eKapiju.

- Trend rasta turističkog prometa prati otvaranje novih smeštajnih kapaciteta,tako da se u narednom periodu po otvaranja renoviranog hotela Ambasador očekuje još novih kapaciteta, a u toku su i radovi na rekonstrukciji hotela Park i hotela Nais na autoputu Beograd-Niš - kažu iz TO Niš.

Osim investicija vezanih za smeštaj u Nišu se planiraju i druge infrastrukturne investicije koje će svakako doprineti poboljšanju turističke ponude, između ostalog započeta je rekonstrukcija Trga Kralja Milana čime će, u cilju očuvanja kulturne baštine i podsticanja razvoja turizma, biti kompletno rekonstruisan centralni deo Grada Niša. Vrednost radova, koji će trajati do kraja sledeće godine, iznosi 218 miliona dinara.

- Paralelno sa ovim radovima, uređuje se i fasada na jednoj od nalepših zgrada u Nišu - zadužbini Đoke Jovanovića, kao i na Narodnoj biblioteci Stevan Sremac. Reč je o drugoj fazi uređenja fasada za koju je izdvojeno 14 miliona dinara - navode iz TO Niš.

U toku su i radovi na održavanju javnog parka u Niškoj banji, koji podrazumevaju sređivanje trga između stacionara "Zelengora" i Starog kupatila, kao i zamenu obloga na platou oko vrtnih bazena-fontana i formiranje staza po meri pešaka. Ukupna vrednost ovih radova je nešto više od 29 miliona dinara. Očekuje se da centralni trg u Niškoj banji zasija punim sjajem u avgustu ove godine.

- Na osnovu urbanističkih planova, nadomak Niške banje, na lokaciji Lozni kalem, predviđena je izgradnja Ekspo centra na površini od četiri hektara a koji bi u sastavu kompleksa trebalo da ima kongresni i sajamski prostor. Za izradu kompletne projektno-tehničke dokumentacije deo sredstava, u iznosu od 30.000 EUR obezbedila je Evropska unija iz programa EU PRO. Stvaranjem svih uslova za izgradnju Ekspo centra biće podignut i turistički kapacitet Niša i Niške banje. Organizacijom različitih kongresa i sajmova, svakako bi se uticalo i na opšti ekonomski razvoj našeg grada - ističu iz TO Niš.

Septembra 2017. godine Grad Niš je doneo odluku da krene u realizaciju projekta izgradnje multifunkcionalnog objekta za potrebe kulture tzv. "univerzalna dvorana" na Bulevaru Nemanjića. Nakon sprovedenog konkursa izabrano je idejno rešenje na osnovu kojeg će se graditi objekat. Na ovaj način, biće stvoreni uslovi za razvoj i podsticanje savremenog kulturnog i umetničkog stvaralaštva i obezbeđeni bolji uslovi za dostupnost kulturnih sadržaja u našem gradu.

Takođe, na prostoru sada već bivše autobuske garaže Niš ekspresa, na 40 hiljada m2, gradiće se novi tržni centar Delta Planet. Vrednost investicije je 55 mil EUR. Rok za završetak radova je jesen 2020. godine.

Svaki grad ima nešto specifično što ga izdvaja od drugih gradova. Kada je Niš u pitanju postoji nekoliko stvari koje ga čine jedinstvenim.

- Prema istraživanju udruženja HORES iz 2017/2018 godine strani turisti su najviše zadovoljni gostoljubivošću Nišlija, zatim bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, gastronomskom ponudom i netaknutom prirodom u neposrednoj okolini grada - kažu za eKapiju.

Ponuda jedinstvenih kulturno istorijskih znamenitosti iz različitih epoha predstavlja "pravu lekciju iz istorije civilizacije Balkana i Evrope", kako piše jedna Australijanka na svom blogu, nakon posete Nišu.
(Foto: Shutterstock/stoyanh)
- Obilazeći tvrđavu, Čegar, Ćele kulu, Koncentracioni logor iz II svetskog rata i memorijalni park Bubanj turisti zaista imaju priliku da slikovito dožive turbulentnu istoriju ovih prostora. Najjatraktivniji i najposećeniji spomenik svakako je tvrđava, čiji su najraniji ostaci stari više od 2000 godina, a prema podacima Narodnog muzeja turisti su posle tvrđave najviše zainteresovani da posete Ćele kulu, koja privlači pažnju svojim jedinstvenim izgledom i pričom - kažu iz TO Niš.

Događaji u Nišu daju poseban pečat turističkoj ponudi, kako tradicionalni, tako i oni novijeg datuma i svakako pružaju turistima mogućnost da uživaju u različitim umetničkim i sportskim dešavanjima: Art& Music festival Pozitivni, Viteški festival "Zaštitnici Tvrđave", planinska trka sa preprekama "The Maze", Horske svečanosti, Festival folklora, Filmski festival i naravno Nišville koji već godinama predstavlja sinonim za kvalitetan muzički program i dobru zabavu tokom avgusta meseca.

Britanski Gardijan svrstao je Nišville među 10 najboljih jazz festivala u Evropi, a američki muzički magazine Downbeat opisao ga je kao jedini festival koji spaja muziku američkog kontinenta sa balkanskom muzikom.

Turistička organizacija Niš ovog leta u sezoni uvodi atraktivnu novinu, a to je otvoreni turistički autobus za panoramsko razgledanje, koji će omogućiti turistima da obiću sve značajne kulturno istorijske znamenitosti grada. Autobus će biti opremljen audio vodičem tako da će turisti tokom 80 minutnog razgledanja imati priliku da čuju priču o Nišu na srpskom engleskom, bugarskom, nemačkom, grčkom, turskom, ruskom i italijanskom jeziku.

I. Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.