NavMenu

Grad Čačak planira izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode - Tender za izvođača radova u aprilu 2020.

Izvor: eKapija Petak, 05.07.2019. 09:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)Ilustracija
U naselju Prelići, u Čačku, već od naredne godine, kada će biti i objavljen tender za izvođača radova, moguć je početak gradnje postrojenja za prečišćavanje vode koje će Čačanima obezbediti kvalitetniju i zdraviju vodu.

Kako eKapija saznaje, na parcelama površine od 7 ha, koje je grad otkupio od preduzeća Strabag, u planu je izgradnja postrojenja, čiji je glavni cilj unapređenje kvaliteta vode u Zapadnoj Moravi. Izgradnja postrojenja će doprineti i poboljšanju uslova za život stanovnika Čačka, ali i ostalog stanovništva u području rečnog sliva, kao i smanjenju rizika po zdravlje lokalnih žitelja.

Okvirna vrednost ove investicije je 22.562.166 EUR. Većinska sredstva biće obezbeđena preko IPA fonda (16.166.083 EUR) dok će ostatatak sredstava potrebnih za izgradnju ovog postrojenja, finansirati Vlada Srbije i Grad.

Kako saznajemo, u ovom trenutku u toku je izrada idejnog projekta budućeg postrojenja, a tender za izvođenje radova bi trebao da se raspiše u aprilu 2020. godine. Pripremanje projektne dokumentacije finansira švedska razvojna agencija Sida, a implementaciju ovog projekta vrši španska firma Eptisa, rekla je za eKapiju pomoćnica gradonačenika Čačka za ekologiju i zaštitu životne sredine Mirjana Đoković.

Kako je kazala, izgradnja ovog postrojenja unaprediće upravljanje otpadnim vodama u Čačku, posebno sakupljanje otpadnih voda i obezbeđivanje tretmana otpadnih voda, sa ciljem usklađivanja sa Direktivom EU o tretmanu komunalnih otpadnih voda.

- Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje kvaliteta vode, a upravo taj cilj postižemo izgradnjom postrojenja za tretman otpadnih voda u blizini Zapadne Morave. Tako ćemo smanjiti ispuštanje neprečišćenih industrijskih i komunalnih otpadnih voda u reku. Takođe, važno je postići usklađivanje sa nacionalnim i zakonodavstvom EU u pogledu usluga vodosnabdevanja i kanalizacije, javnog zdravlja i zaštite životne sredine – kaže za eKapiju Đoković.

Inače, Čačak je još 2013. godine uradio Studiju izvodljivosti za tretman otpadnih voda u okviru projekta MISP, a projekat je izabran iz Slap baze na osnovu prethodno definisanih kriterijuma od strane Nadzornog odbora projekta MISP.

Studiju izvodljivosti je zatim ažurirao PEID i prezentovana je u Ministarstvu životne sredine 8. februara ove godine.

Uporedo sa idejnim projektom, čija je izrada počela u maju ove godine, paralelno se radi i izmena dva urbanistička plana a u toku je i ispitivanje postojeće kanalizacione mreže. Nakon završetka idejnog rešenja, Grad će dati lokacijske uslove.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.