NavMenu

Sindikati traže minimalac od 32.000 dinara - Poslodavci kažu da je realno 28.600

Izvor: Blic Petak, 05.07.2019. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)
Pregovori između Vlade, sindikata i poslodavaca o iznosu minimalca počinju sredinom ovog meseca. Konačna odluka očekuje se do kraja septembra, a rešenje će se primeniti od 1. januara sledeće godine.

Minimalna zarada danas iznosi oko 27.000 dinara, a zahtev sindikata je da se poveća na 32.000 dinara. To je 90% minimalne mesečne potrošačke korpe. To je najrealnija varijanta, s obzirom na najavu zvaničnika da bi u sledećoj godini minimalnu zaradu trebalo izjednačiti sa minimalnom potrošačkom korpom.

Druga opcija je povećanje minimalca na nivo između 31.000 i 32.000 dinara, odnosno na nešto oko 31.500 dinara, što bi bilo na nivou od 85% minimalne potrošačke korpe, piše današnji Blic.


Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, i jedan od članova pregovaračkog tima za povećanje minimalca, kaže da sva povećanja plata treba da budu jednaka godišnjem povećanju BDP i inflacije:

- To je u ovoj godini ukupno 6%, što znači minimalnu zaradu od 28.600 dinara. Naravno, poslodavci su spremni da pristanu i na veći minimalac, ali pod uslovom da nam država povećanje refundira zako što će smanjiti poreske namete.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.