Izvor: Tanjug | Četvrtak, 04.07.2019.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemci skraćuju radno vreme kako bi izbegli masovna otpuštanja

Ilustracija (Foto: sharshonm/shutterstock.com)
Nemačke kompanije iz sektora industrije će u naredna tri meseca skratiti radno vreme kako bi izbegle masovno otpuštanje radnika, jer ekonomsko usporavanje "uzima danak" na tržištu rada, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Oko 8,5% od 2.000 anketiranih kompanija će u naredna tri meseca skratiti radno vreme, što je najveći procenat od početka 2013. godine, saopštio je minhenski ekonomski institut Ifo, koji je sproveo istraživanje, a prenosi agencija Reuters.

Institut navodi da već oko 3,8% nemačkih kompanija primenjuje ovu meru. Brojne posrnule kompanije su takozvanu šemu skraćenog radnog vremena koristile tokom recesije 2008. i 2009. godine. U tom periodu su kompanije, usled slabe iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta, tražile od Vlade da radnicima isplaćuje nadoknade za smanjene plate, kako bi sačuvale radna mesta.

- Ekonomsko usporavanje postepeno ostavlja trag na tržištu rada. Nemačka industrija je u recesiji od sredine prošle godine. Skraćeno radno vreme je mogući izbor ako kompanije žele da zadrže svoje kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima - ocenio je Timo Volmeršezer iz instituta Ifo.

Nezaposlenost u Nemačkoj blago je smanjena u junu u odnosu na maj, pokazali su nedavno objavljeni podaci Savezne kancelarije za rad.

Prema desezoniranim podacima, nezaposlenost je smanjena za 1.000 na 2,28 miliona ljudi u odnosu na prethodni mesec, a stopa nezaposlenosti se zadržala na 5%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.