NavMenu

Nemci skraćuju radno vreme kako bi izbegli masovna otpuštanja

Izvor: Tanjug Četvrtak, 04.07.2019. 14:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sharshonm/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačke kompanije iz sektora industrije će u naredna tri meseca skratiti radno vreme kako bi izbegle masovno otpuštanje radnika, jer ekonomsko usporavanje "uzima danak" na tržištu rada, pokazali su rezultati jednog istraživanja.

Oko 8,5% od 2.000 anketiranih kompanija će u naredna tri meseca skratiti radno vreme, što je najveći procenat od početka 2013. godine, saopštio je minhenski ekonomski institut Ifo, koji je sproveo istraživanje, a prenosi agencija Reuters.

Institut navodi da već oko 3,8% nemačkih kompanija primenjuje ovu meru. Brojne posrnule kompanije su takozvanu šemu skraćenog radnog vremena koristile tokom recesije 2008. i 2009. godine. U tom periodu su kompanije, usled slabe iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta, tražile od Vlade da radnicima isplaćuje nadoknade za smanjene plate, kako bi sačuvale radna mesta.

- Ekonomsko usporavanje postepeno ostavlja trag na tržištu rada. Nemačka industrija je u recesiji od sredine prošle godine. Skraćeno radno vreme je mogući izbor ako kompanije žele da zadrže svoje kvalifikovane radnike uprkos teškim ekonomskim vremenima - ocenio je Timo Volmeršezer iz instituta Ifo.


Nezaposlenost u Nemačkoj blago je smanjena u junu u odnosu na maj, pokazali su nedavno objavljeni podaci Savezne kancelarije za rad.

Prema desezoniranim podacima, nezaposlenost je smanjena za 1.000 na 2,28 miliona ljudi u odnosu na prethodni mesec, a stopa nezaposlenosti se zadržala na 5%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.