Izvor: Tanjug | Četvrtak, 04.07.2019.| 13:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Francuzi pustili u opticaj kovanicu od 2 EUR sa likom Asteriksa

(Foto: YouTube/screenshot)
Francuska je pustila u opticaj ograničenu seriju kovanica od 2 EUR sa likom Asteriksa, povodom obežavanja 60. rođendana tog junaka crtanog stripa.

Kako prenosi portal Coin World, ukupno je izdato 310.000 novčića, od čega deo u kolekcionarskoj verziji sa specijalnom završnom obradom i pakovanjem.

Na prednjoj strani novčića prikazan je Asteriks iz profila sa čuvenim krilatim šlemom na glavi, iznad kojeg piše njegovo ime i oznaka RF (Republika Francuska kao izdavalac kovanice).

Ispod lika Asteriksa je rimskim brojevima ispisano 60 godina, što se odnosi na jubilej ovog crtanog lika, kao i godina izdanja 2019., takođe rimskim brojevima, a na dnu je polukržni lovorov venac.

- Već 60 godina Asteriks je prava ikona francuske kulture. Njegov lik, koji su stvorili 1959. godine Rene Gošini i karikaturista Albert Uderzo, otelovljuje pravog Francuza, njegovu visprenost i oštroumnost kroz galski identitet - navode iz Monnaie de Paris, kovnice novca Centralne banke Francuske.

Od svog nastanka, ovaj crtani strip je preveden na sve jezike zemalja Evropske unije, postižući ogroman uspeh, tako da Asteriks, naprimer, uživa jednako veliku popularnost u Nemačkoj kao u Francuskoj. Takođe je veoma dobro prihvaćen u Velikoj Britaniji, Holandiji, Španiji, Portugalu, Italiji, Skandinaviji, kao i u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.