NavMenu

Regionalizacija Srbije - novi predlog podele Srbije na statističke jedinice gotov, čeka se mišljenje Evrope

Izvor: Novosti Nedelja, 06.09.2009. 16:01
Komentari
Podeli

Mapa Srbije podeljene na regione završena je i pre tri nedelje poslata evropskoj statističkoj agenciji "Eurostat".

To je treća varijanta koja je od usvajanja Zakona o regionalnom razvoju dostavljena "Eurostatu", kako bi dao mišljenje da li je predložena podela u skladu sa evropskim kriterijumima. Prethodne dve "Eurostat" je odbio, pa nikad nisu ni stigle u srpsku vladu, koja im je sledeća adresa.

Kako je "Novostima" rečeno u Zavodu za statistiku Srbije, koji ima zadatak da iscrta granice budućih statističkih jedinica, odgovor iz "Eurostata" očekuje se za nekoliko dana. Ukoliko predložena podela dobije "zeleno svetlo", biće upućena Vladi Srbije na usvajanje.

- U mapu je "ucrtano" sedam regiona, kako i predviđa zakon. Beograd, Vojvodina i Kosovo nisu sporni, ali predlog koji smo poslali "Eurostatu" može da "padne" zbog nedovoljnog broja stanovnika koji treba da se podele na ostala četiri regiona. Naime, bar dva, u tom slučaju, ne bi imala dovoljan broj stanovnika. Po svemu sudeći, to bi bili istočni i južni. Ostali bi još zapadni i centralni, koji bi mogli da ispune uslov - rekao je za "Novosti" Nikola Latinović, pomoćnik direktora Zavoda za statistiku.

Prema evropskim standardima, budući regioni moraju da imaju od 800.000 do 3 miliona stanovnika. U centralnoj Srbiji živi 3,8 miliona ljudi, ali neravnomerno raspoređenih, tako da dva regiona, istočni i južni, ne bi mogli da ispune ovaj kriterijum.

Latinović naglašava i da se prilikom izrade statističke mape mora poštovati pravilo da se ne menjaju granice postojećih opština i upravnih okruga, kojih trenutno ima 29. Zbog toga se, objašnjava, ma kako "vukli" granične linije i grupisali opštine, u dva regiona pojavljuje "manjak" stanovništva.

Samim tim, ni od zahteva Albanaca sa juga Srbije, bošnjačkih stranaka i vojvođanskih Mađara definitivno neće biti ništa, jer su u direktnoj suprotnosti sa evropskim standardima.

Dve nedelje za primedbe

Osim zelenog svetla "Eurostata", statičku podelu zemlje mora da aminuje i svih 25 ministarstava. Nikola Latinović kaže da će, nakon što im Zavod za statistiku dostavi mapu regiona, ministri imati rok od dve nedelje da daju eventualne primedbe na ponuđeni predlog.

(Napomena: teks je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 05.09.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.